Lendl, Holík a Vršecký. Slavní sportovci obdrželi od prezidenta Zemana státní vyznamenání

Tenista Ivan Lendl, hokejista Jiří Holík a cyklista Pavel Vršecký. To jsou tři sportovci, které prezident republiky Miloš Zeman ocenil a udělil jim medaili Za zásluhy. Kromě individuálních úspěchů mají všichni tři také něco společného. Lendl, Holík i Vršecký žili v době komunismu a ani jeden z nich na sport nezanevřel ani po konci aktivní sportovní kariéry.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý tenista Ivan Lendl

Bývalý tenista Ivan Lendl | Foto: Juergen Hasenkopf | Zdroj: Reuters

Mnozí si zřejmě pamatují finále tenisového Roland Garros z roku 1984 mezi Johnem McEnroem a Ivanem Lendlem. Československý reprezentant do utkání vstupoval jako čtyřikrát poražený grandslamový finalista. Na popáté mu ale trofej už neunikla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státní vyznamenání dostali sportovci Ivan Lendl, Pavel Vršecký a Jiří Holík

Lendl ve své kariéře vyhrál celkem osm grandslamových turnajů, 270 týdnů byl světovou jedničkou. Ani po konci kariéry na tenis nezanevřel, byl trenérem olympijského vítěze Andyho Murrayho nebo Alexandra Zvereva.

Dalším vyznamenaným sportovcem je trenér a cyklista Pavel Vršecký, který je dokonce označován za nejúspěšnějšího trenéra československé dráhové cyklistiky. Byl proslulý zejména tím, že byl na své svěřence velmi tvrdý a náročné tréninky absolvoval spolu s nimi.

Stejně jako Lendl, tak i Vršecký žili v době komunismu a své si s minulým režimem zažil i třetí vyznamenaný sportovec – Jiří Holík. Spolu s bratrem Jaroslavem hráli Holíkovi hokej a v rámci tréninku chodili pomáhat tatínkovi do cihelny.

„Režim řekl ‚buď půjdete do dolů, nebo do cihelny‘. Táta řekl, že má doma dva kluky, a vybral cihelnu. Tam byla těžká manuální práce. Když bylo Jardovi 15, táta mu říkal, že jestli chce hrát hokej, musí mít trochu sílu a o prázdninách ho tam bral. Tahat ty cihly a vozíky byla hrozná dřina, byl tam hrozný prach a špína, jedno léto jsem tam byl také,“ vzpomínal ve vysílání Českého rozhlasu Holík.

A možná i díky tak tvrdému tréninku v cihelně získal všechny úspěchy. Je trojnásobným mistrem světa, čtyřnásobným olympijským medailistou a s 319 starty také československým rekordmanem v počtu odehraných zápasů za hokejovou reprezentaci.

Barbora Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme