Zlomeniny i otřesy mozku. Běh z kopce za valícím se sýrem je jedním z nejnebezpečnějších sportů

Jeden z nejbizarnějších sportů a možná také z nejnebezpečnějších je chytání sýra. Cheese Rolling, jak zní tento sport v originále, je založen na jednoduchém konceptu. Organizátoři pustí z prudkého kopce celé čtyřkilogramové kolo sýra Gloucester a vyhrává ten, který seběhne kopec nejrychleji a pomyslně ho chytí. A jako trofej si odnese právě to zmíněné kolo sýra.

Video Gloucester (Anglie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závod ve válení sýru na Cooper's Hill

Závod ve válení sýru na Cooper's Hill | Zdroj: Profimedia

Tradice sahá podle místních až do doby před 600 lety, nejstarší dochovaný psaný záznam je z roku 1826. Dřív se závodilo prakticky bez omezení. Kdo přišel a chtěl chytat sýr, ten mohl. Lidé tak pamatují na doby, kdy běželo z kopce třeba i 100 lidí naráz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jeden z nejbizarnějších a nejnebezpečnějších sportů. Poslechněte si o válení sýra

V posledních letech ale organizátoři omezili počet běžců na 25. Celkově se pořádá každý rok v jeden den pět běhů, z toho jeden z nich je vyhrazen pro ženy. 

Atmosféra závodů je jedinečná. Obdivný hukot diváků se zároveň mísí se zděšenými hlasy přihlížejících. Celá akce se odehrává na kopci Coopers Hill v Brockworthu východně od anglického města Gloucester.

Tento kopec má v průměru sklon okolo 45 stupňů. Navíc je nerovný, plný hrbolů a děr, což z tohoto sportu dělá jeden z nejnebezpečnějších na světě.

Protože účastníci běží z kopce, opravdu co nejrychleji to jde, je na jeho úpatí připravená skupina lidí, která tyto běžce zastavují. O to se nestará nikdo jiný než mužstvo místního ragbyového klubu.

„Je to asi sedmý nebo osmý rok, co tu chytáme lidi. Nejhorší zranění, co jsem zažil, bylo, když jeden z mých spoluhráčů, který se zrovna účastnil v roli běžce, se cestou dolů asi tak osmkrát nekontrolovaně odrazil od země. Vždy vyletěl tak tři metry do vzduchu. Když jsme ho dole chytli, byl v bezvědomí a měl otřes mozku. Jeho obličej vypadal, jako by ho strčil do včelího úlu. Od té doby ale nic tak vážného nepamatuji,“ říká jeden z hráčů ragbyového týmu z Brockworthu.

Kromě ragbistů dole čekají i zdravotníci, kteří mají každoročně plné ruce práce. Zlomené končetiny, vykloubená ramena či úrazy hlavy nejsou při honu za sýrem ničím výjimečným. Dodnes si ale akce nevyžádala oběť na životě.

V letech 2020 a 2021 se kvůli pandemii závod nekonal, loni už ale mohl slavit v jednom ze čtyř mužských závodů své další vítězství rekordman v počtu celkových prvenství Chris Anderson. Ten prozradil webu Men's Running, že běh z kopce není jen o náhodě, ale hlavně o dobře zvládnuté technice.

„Uprostřed kopce se táhne slabý hřeben. Vždy se snažím držet na obou jeho stranách. A když se snažíte udržet v nejstrmějších úsecích na nohou, jste mnohdy pomalejší,“ říká bývalý voják, který díky své schopnosti spadnout, překulit se a odrazit se zpátky na nohy vyhrál soutěž už třiadvacetkrát.

Takto si Chris Anderson doběhl pro triumf v roce 2022

„Organizátoři říkají, že sýr může dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů v hodině. Můj nejrychlejší čas z devadesátimetrového kopce je necelých osm sekund. Odhadem se pravděpodobně blížím rychlosti 40 až 45 kilometrů za hodinu,“ říká Anderson, který je tak s velkou porcí nadsázky rychlejší než Usain Bolt.

Jinde než na Cooper's Hill se tento závod nepořádá. Letos je akce naplánovaná na 29. května.

Petr Mathauser, bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme