Sáblíková se blýskla na patnáctistovce

Rychlobruslařka Martina Sáblíková ukazuje, že umí zabrat i na kratších tratích. Dosud o sobě dávala ve Světovém poháru i na vrcholných akcích vědět hlavně při překonávání tříkilometrových a delších vzdálenostech. V sobotu ale v italském Baselga di Pine překvapila druhým místem na patnáctistovce. Pomohly jí k tomu netradiční podmínky - otevřená dráha a nevlídné počasí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ryclobruslařka Martina Sáblíková na Mistrovství Evropy 2008

Ryclobruslařka Martina Sáblíková na Mistrovství Evropy 2008 | Zdroj: ČTK

Sáblíkovou v Itálii předstihla jen vítězná Kanaďanka Grovesová. Svůj nečekaný úspěch česká závodnice pochopitelně nechtěla shazovat, ale Radiožurnálu přiznala, že jí nečas a možnost bruslit pod širým nebem pomohly. "Tenhle led je opravdu něco jiného. Až mi to připomínalo rybník u nás na Vysočině, na kterém se nedávno konalo mistrovství republiky. Nedá se na tom jet moc technicky, člověk na tom musí umět," prohlásila sebevědomě Sáblíková. A její trenér Petr Novák si přisadil: "Na otevřené dráze je potřeba být trochu víc připravený fyzicky, což je silná stránka Martiny. Pod širým nebem to daleko víc bolí. Udržet tempo až do cíle je mnohem těžší.

Některé závodnice označily podmínky v Baselga di Pine až za neregulérní. S tím ale Novák rozhodně nesouhlasí. Jeho chráněnkyně by navíc podle něho vyhrála, i kdyby nesněžilo a nemrholilo. "Čím těžší podmínky, čím pomalejší led, tím lépe pro Martinu. Ale ona je teď plná síly a já jsem předpovídal, že bude útočit na medailové pozice. Na počasí nehledě," tvrdí Novák. Martina Sáblíková se ale v Itálii soustředí hlavně na nedělní závod na 3 kilometry, ve kterém bude hlídat 160bodový náskok v čele Světového poháru na dlouhých tratích před druhou Němkou Pechsteinovou. Na delší trati se bude cítit ještě lépe. I proto může svůj úspěch na poloviční vzdálenosti s klidem relativizovat. "Je pravda, že v hale bych na patnáctistovce druhá asi nebyla, myslí si česká sportovkyně roku 2007.

Výsledky SP - ženy - 1500 m:

1. Grovesová (Kan.) 2:01,07, 2. Sáblíková (ČR) 2:02,93, 3. Nesbittová (Kan.) 2:02,98.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme