Davis Cup: Kapitán zkoušel přemluvit Berdycha, v novém formátu se hraje o velké prémie

Čeští tenisté budou v Ostravě bojovat o postup do závěrečného turnaje Davisova poháru. V úvodní dvouhře se utkají Jiří Veselý a dvojka Nizozemců Griekspoor, po nich si zahrají Lukáš Rosol a nejzkušenější hráč soupeře Robin Haase. Duel je oproti minulosti rozložený do dvou dnů, jeho vítěz postoupí rovnou na závěrečný šampionát, který v listopadu hostí Madrid.

Ostrava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitán daviscupového týmu Jaroslav Navrátil

Kapitán daviscupového týmu Jaroslav Navrátil | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK

„Samozřejmě je obrovská motivace dostat se na takový ‚šampionát‘,“ přiznal Jiří Veselý a Lukáš Rosol zalitoval, že už tým nemá Tomáše Berdycha, se kterým byl cíl dosažitelnější:

Davis Cup proti Nizozemsku zahájí Veselý, dvojkou bude Rosol

Číst článek

„Teoreticky by to pro nás všechny mohlo být snazší. Myslím, že kromě prvních pěti hráčů by tam chtěl hrát každý,“ řekla týmová dvojka před zápasem s Nizozemskem.

Tomáš Berdych se reprezentace už před časem vzdal, při jeho úspěšném návratu na kurty po zranění zad ho ale Jaroslav Navrátil zkoušel během letošního Australian Open oslovit.

„Porazil i Haaseho, tak jsem mu psal esemesku, jestli by si to vítězství nechtěl zopakovat. Velice slušně mi napsal, že už se před třemi lety rozhodl, že už hrát nebude, a přeje nám hodně štěstí, hlavně klukům,“ přiznal Jaroslav Navrátil.

„Rozhodnutí respektuji. Pro český tenis toho udělal opravdu moc a tahle generace se musí poprat bez Berdycha a bez Štěpánka,“ připomněl kapitán to, že už se Tomáš Berdych s reprezentací už před časem rozloučil, podobně jako Radek Štěpánek.

O závěrečný turnaj v „novém“ Davis Cupu musí bojovat ti, kteří tým zkoušeli táhnout v několika posledních zápasech. Jiří Veselý, Lukáš Rosol, Adam Pavlásek a s nimi úplní nováčci Jiří Lehečka a Tomáš Macháč.

„I když nejsou v Davis Cupu žádné body a termín není ideální, přidalo se tam strašně moc peněz. Když jsme vyhráli celý Davis cup, bylo tam 670 tisíc dolarů pro celý tým. Teď je za účast v na finálovém turnaji 600 tisíc dolarů. Pro hráče v mém týmu jsou to obrovské peníze, hrají o dost,“ připomíná i významnou finanční motivaci kapitán Jaroslav Navrátil.

Dva vítězné sety, dva dny

Páteční program se dvěma dvouhrami začíná v patnáct hodin, v sobotu v jednu startuje blok se čtyřhrou a dvěma závěrečnými singly. Vstupenky na utkání jsou stále ještě v prodeji.

Zápasy elitní světové skupiny se oproti minulosti hrají už jenom na dva vítězné sety a zkrácení platí pro celý daviscupový víkend.

Oproti minulosti je program rozložen jen do dvou dní, Češi už si tento model vyzkoušeli loni při utkání nižší skupiny proti Izraeli, v pátek tenisté odehrají dvě dvouhry, v sobotu čtyřhru a zbylé dva singly. Stejné zůstává, že postupuje tým, který získá tři výhry.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme