Češky znají soupeřky pro finálový turnaj Fed Cupu. O postup se porvou s Němkami a Švýcarkami

České tenistky se v základní skupině D finálového turnaje Fed Cupu utkají s Německem a Švýcarskem. Tým kapitána Petra Pály tak může narazit na bývalou světovou jedničku Angelique Kerberovou z Německa a aktuálně pátou hráčku světového žebříčku Belindu Bencicovou ze Švýcarska. Složení skupin určil úterní los v Budapešti, kde se v hale na antuce závěrečný turnaj uskuteční 14. až 19. dubna.

Budapešť Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děkovačka českého týmu, v hlavní roli Petra Kvitová

Český fedcupový tým. | Foto: Kai Pfaffenbach | Zdroj: agentura Reuters

Němky mají vedle trojnásobné grandslamové šampionky Kerberové ve stovce další čtyři hráčky v čele s Julií Görgesovou, která je rovněž silná ve čtyřhře. Český tým proti Německu vyhrál osm z devíti dosavadních vzájemných zápasů. Naposledy uspěl v semifinále 2018 ve Stuttgartu, kde u toho byly i aktuálně nejlepší české hráčky Karolína Plíšková a Petra Kvitová.

Tenistka Schiavoneová vyhrála životní zápas. ‚Podstoupila jsem chemoterapii, ale stále dýchám.‘

Číst článek

Švýcarkám pomohla po boku Bencicové k postupu z kvalifikace proti Kanadě také Jil Teichmannová, která získala rozhodující bod. I tady hovoří bilance jasně pro Česko, které vede 7:1. Naposledy se oba týmy utkaly v předloňském prvním kole, kdy o vítězství 3:1 rozhodly ve dvouhrách Kvitová a Barbora Strýcová.

„Německo jsem si moc nepřál, ale oni nás taky ne. Hráli jsme s nimi v poslední době poměrně často a vždy jsme zvítězili, ale pokaždé to bylo hodně těžké. Švýcarsko je, dle mého názoru, z té poslední skupiny velmi těžký soupeř. Já jsem si z ní, popravdě řečeno, přál Maďarsko. Myslím, že by bylo lehčí a přišlo by hodně lidí,“ zhodnotil los na Radiožurnálu kapitán českého fedcupového týmu Petr Pála.

Do semifinále postoupí vítězky čtyř skupin. Češky, které se na finálový turnaj dostaly díky divoké kartě, by se v případě postupu utkaly s nejlepším celkem skupiny B. V té jsou loňské finalistky Australanky, Bělorusky a Belgičanky. Češky jsou nejúspěšnějším týmem poslední dekády, od roku 2011 získaly šest ze svých jedenácti trofejí. Pět zbývajících vybojovalo ještě společné Československo. Naposledy Česko vyhrálo Fed Cup v roce 2018.

Francouzské tenistky po 16 letech vyhrály Fed Cup, ve finále proti Austrálii rozhodla čtyřhra

Číst článek

Loni český tým na trůnu vystřídaly Francouzky, které tak byly nasazeny do čela skupiny A. Los jim přisoudil Rusky a domácí Maďarky. Ve skupině C se utkají týmy Spojených států amerických, Španělska a Slovenska. Všechny duely budou složené ze dvou dvouher a čtyřhry. Nominace budou zveřejněny tři týdny před začátkem finálového turnaje.

Ve finále mezinárodní federace ITF rozdělí 18 milionů dolarů, z toho dvanáct mezi hráčky a šest mezi národní tenisové asociace. Fed Cup stejně jako od loňska mužský Davis Cup opustil formát vyřazovacích bojů na půdě jednoho z družstev. Soutěž žen ale na rozdíl od mužů už podobný systém zažila.

Naposledy se hrály dvě skupiny v Madridu v roce 2001 a titul získaly Belgičanky. V Česku se turnaj konal v roce 1986 a ve slavném finále domácí výběr prohrál s Američankami v sestavě s Martinou Navrátilovou.

Los skupin finálového turnaje tenisového Fed Cupu, který se uskuteční 14. až 19. dubna v Budapešti:

Skupina A: Francie, Rusko, Maďarsko.
Skupina B: Austrálie, Bělorusko, Belgie.
Skupina C: USA, Španělsko, Slovensko.
Skupina D: Česká republika, Německo, Švýcarsko.

top, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme