‚Důležitější než byznys.‘ Ženská tenisová asociace je připravena kvůli Pcheng Šuaj zrušit turnaje v Číně

Ženská tenisová organizace WTA je připravena zrušit své turnaje v Číně, pokud nebude uspokojivě vyřešen případ Pcheng Šuaj. Elitní čínská tenistka před dvěma týdny obvinila na sociální síti bývalého významného komunistického funkcionáře ze sexuálního napadení a od té doby se na veřejnosti neobjevila.

St. Petersburg (Aktualizováno: 14:29 19. 11. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská tenistka Pcheng Šuaj

Čínská tenistka Pcheng Šuaj | Foto: EDGAR SU | Zdroj: Reuters

Šéf WTA Tour Steve Simon vyzval v tiskovém prohlášení čínskou stranu k spravedlivému vyšetření případu a tomu, aby bývalá světová deblová jednička nebyla umlčována. Americkým médiím ve čtvrtek řekl, že aféra může skončit tím, že WTA odebere Číně pořadatelství turnajů v hodnotě desítek milionů dolarů. 

Nejsem nezvěstná, ani v nebezpečí, měla napsat čínská tenistka. Šéf ženského tenisu tomu nevěří

Číst článek

„Rozhodně bychom byli svolní k tomu stáhnout naše záležitosti (z Číny) a vyrovnat se s komplikacemi, které s tím jsou spojeny,“ řekl Simon v rozhovoru pro CNN. „Protože tohle je důležitější než byznys. Ženy musejí být vyslyšeny, ne umlčovány,“ dodal.

V letošním kalendáři WTA Tour bylo 10 čínských turnajů včetně finále sezony v Šen-čenu s obří dotací 14 milionů dolarů. Kvůli koronavirové pandemii byly ale všechny turnaje v nejlidnatější zemi světa zrušeny, odloženy či přesunuty. Právě skončený Turnaj mistryň se hrál v mexické Guadalajaře.

Jedna z nejslavnějších čínských tenistek Pcheng Šuaj 2. listopadu zveřejnila na čínské sociální síti Weibo dlouhý příspěvek o svém vztahu s bývalým vlivným komunistickým funkcionářem Čang Kao-lim. Někdejší člen mocného politbyra komunistické strany ji údajně nutil k sexu v roce 2018. Sedm let předtím s ním tenistka měla sexuální vztah, který ale později skončil.

Dvojnásobná grandslamová vítězka ve čtyřhře Pcheng Šuaj v příspěvku, jenž byl zhruba půl hodiny po zveřejnění smazán, napsala, že pro své tvrzení nemá žádné důkazy. Od té doby o ní nikdo z globální tenisové komunity neslyšel.

Krejčíková: Je těžké hrát singl a debl, ale když se daří, tak proč bych měla jednu kategorii přestat hrát

Číst článek

Pochybný e-mail

Ve středu čínská státní televize CGTN na twitteru zveřejnila text, o němž tvrdí, že je to e-mail od Pcheng Šuaj zaslaný šéfovi WTA Simonovi. Tenistka v něm své tvrzení o sexuálním napadení odmítá a tvrdí, že je v pořádku. O pravosti dopisu nicméně panují mimo Čínu velké pochybnosti a sám Simon uvedl, že jeho obavy o tenistčin osud nerozptýlil, ale spíše prohloubil.

Podporu své kolegyni vyslovili na sociálních sítích a v médiích tenisté a tenistky včetně hvězd Novaka Djokoviće či Sereny Williamsové. Na sociálních sítích často doprovázejí své příspěvky hashtagem #WhereIsPengShuai (Kde je Pcheng Šuaj). 

Česká tenistka Petra Kvitová na twitteru napsala: „Zprávy o Pchen Šuaj jsou znepokojující. Vyslovuji podporu této neuvěřitelně odvážné hráčce a modlím se za to, aby byla v bezpečí a v pořádku.“

Čínští představitelé ještě oficiálně aféru nekomentovali, nediskutuje se o ní ani na internetu, jenž je v nejlidnatější zemi světa cenzurován. Skandál přichází zhruba tři měsíce před začátkem zimních olympijských her v Pekingu, proti nimž protestují lidskoprávní organizace kvůli porušování lidských práv v zemi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme