Siniaková, Lehečka i Menšík se loučí s Australian Open. Mezi singlisty byla úspěšná jen Nosková

Melbourne 18. ledna (ČTK) – Tenistka Linda Nosková si poprvé v kariéře zahraje na Grand Slamu třetí kolo. Na Australian Open ve čtvrtek porazila Američanku McCartney Kesslerovou 6:3, 1:6, 6:4. Naopak Jiří Lehečka prohrál s Alexem Michelsenem 6:4, 3:6, 4:6, 4:6. Osmnáctiletý Jakub Menšík nestačil na světovou devítku, Poláka Huberta Hurkacze po setech 7:6, 1:6, 7:5, 1:6, 3:6. Kateřina Siniaková podlehla Švýcarce Viktoriji Golubicové 3:6, 6:2, 4:6.

Aktualizováno Melbourne (Aktualizováno: 15:54 18. 1. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Lehečka reaguje během zápasu druhého kola s Američanem Alexem Michelsenem

Jiří Lehečka reaguje během zápasu druhého kola s Američanem Alexem Michelsenem | Zdroj: Reuters

Barbora Krejčíková má za sebou úspěšnou grandslamovou premiéru s novou deblovou spoluhráčkou Laurou Siegemundovou z Německa. Pátý nasazený pár porazil v prvním kole jednoznačně 6:2, 6:1 britsko-chorvatskou dvojici Katie Boulterová, Petra Martičová.

Padesátá hráčka světa Nosková potvrdila proti Kesslerové roli favoritky. Čtyřiadvacetiletou Američanku zdolala i přes 32 nevynucených chyb. O pět let mladší česká tenistka si při premiérové účasti v hlavní soutěži Australian Open vylepšila grandslamové maximum. Dosud byla nejdále ve druhém kole vloni na Roland Garros a US Open.

„Byl to dlouhý a těžký zápas, ale ve druhém setu jsem si ho sama zkomplikovala. Naštěstí jsem se ve třetím zase vrátila zpátky a hrály jsme i trochu výměny. Ve druhém moc nebyly, ona mě často donutila zkazit. Ve třetím jsem se proto snažila hrát agresivněji a vyšlo to,“ citoval Noskovou iDNES.cz.

Nosková rozhodla o zisku první sady díky brejku v šesté hře. Sama byla na servisu stoprocentní a využila druhý setbol. Ve druhé sadě ale 206. hráčka světa Kesslerová zareagovala. Po dvou brejcích stav zápasu srovnala.

Rozhodující třetí set byl za stavu 4:3 pro Noskovou a 40:40 přerušen kvůli dešti. Svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy po návratu nevyužila několik brejkbolů, v desáté hře si ale při soupeřčině servisu vypracovala mečbol a ten proměnila.

‚Šance tam byla‘

Dvaadvacetiletý Lehečka přišel o šanci obhájit v Melbourne čtvrtfinálovou účast a vypadne z první třicítky světového žebříčku. Poté co před Australian Open získal premiérový titul na okruhu ATP v Adelaide, prohrál nyní po šesti zápasech.

V utkání s 91. hráčem světa Michelsenem, které bylo třikrát přerušeno kvůli dešti, mu nepomohlo ani deset es a 40 vítězných míčů. Doplatil na 53 nevynucených chyb.

„Za rozhodující moment považuju, že se mi nepodařilo soupeře brejknout v prvním gamu druhého setu. Šance tam byla, ale to se nedá nic dělat. Ve druhém i třetím setu se (soupeř) s podmínkami popasoval lépe, bylo vidět, že se cítí dobře. Odehrál skvělý zápas,“ řekl Lehečka pro web Tenisovýsvět.cz.

‚Usmát se strachu do očí.‘ Macháč prožil nejlepší zápas kariéry a v Melbourne posouvá své maximum

Číst článek

Lehečka měl duel dobře rozehraný. Díky dvěma brejkům získal první set za 39 minut. Devatenáctiletý Michelsen ale poté zlepšil servis a český hráč se dopouštěl nevynucených chyb. V osmé hře přišel o podání a soupeř srovnal.

Ve třetí sadě byl zápas za stavu 2:2 a 40:30 při Lehečkově servisu poprvé přerušen. Svěřenec trenéra Michala Navrátila po návratu na kurt o podání přišel a Michelsen duel i přes další pauzu otočil.

Lehečkovi nepomohla ani třetí přestávka před čtvrtým setem. Také v něm nenašel recept na soupeřovo podání. V deváté hře ho Michelsen opět brejkl a utkání doservíroval. Mladý Američan postoupil do třetího kola Grand Slamu poprvé a vyzve v něm turnajovou šestku Němce Alexandera Zvereva.

Devatenáct es

Menšík, který vloni při grandslamovém debutu na US Open vypadl ve třetím kole po třech setech s Američanem Taylorem Fritzem, předvedl tentokrát proti dalšímu hráči z první desítky Hurkaczovi lepší výkon.

S turnajovou devítkou bojoval takřka tři a půl hodiny, nakonec ale vedení 2:1 na sety nedotáhl. Nepomohlo mu ani devatenáct es a 57 vítězných míčů. Udělal 62 nevynucených chyb, Hurkacz jich měl 34.

Prostějovský rodák Menšík, který premiérově prošel do hlavní soutěže v Melbourne z kvalifikace, se zpočátku opíral o dobrý servis. První set dotáhl až do zkrácené hry, kterou vyhrál po dramatické koncovce 11:9.

Vondroušová končí na Australian Open už v 1. kole, Nosková porazila v českém souboji Bouzkovou

Číst článek

Ve druhém setu Hurkacz zareagoval a po dvou brejcích vývoj srovnal. Prolomit Menšíkovo podání se mu podařilo i na začátku třetí sady, český teenager ale tentokrát srovnal. Rozhodlo se opět v závěru, kdy Hurkacz ve dvanáctém gamu servis neubránil a Menšík po druhém využitém setbolu získal druhý set.

Od té doby už ale obhájce loňského osmifinále Hurkacz nenabídl Menšíkovi jediný brejkbol a duel otočil. Ve čtvrtém setu dovolil Menšíkovi pouhý game a i v pátém dlouho atakoval jeho podání.

Český tenista ve druhé hře smazal pět brejkbolů, za stavu 2:3 už ale Hurkacz jeho servis prolomil a následně dotáhl duel k postupu. V příštím kole narazí na Francouze Uga Humberta.

52 nevynucených chyb

Siniaková hrála druhé kolo Australian Open po šesti letech a mohla si v Melbourne vylepšit maximum. Proti Golubicové ale udělala 52 nevynucených chyb a vyrovnaný souboj po dvou hodinách a dvaceti minutách prohrála.

Sedmadvacetiletá rodačka z Hradce Králové vedla v prvním setu 3:1, poté ale prohrála pět gamů za sebou a sadu ztratila. Ve druhé vzala česká hráčka Golubicové dvakrát servis a srovnala.

V rozhodujícím setu ale přišla třikrát o podání, klíčový byl brejk na 5:4. Jednatřicetiletá Švýcarka poté využila první mečbol. V dalším kole narazí na Ukrajinku Elinu Svitolinovou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme