Vondroušová končí na Australian Open už v 1. kole, Nosková porazila v českém souboji Bouzkovou

Tenistka Markéta Vondroušová dohrála na grandslamovém Australian Open už v 1. kole. Wimbledonská šampionka a turnajová sedmička nestačila na tvrdých kurtech v Melbourne na ukrajinskou kvalifikantku Dajanu Jastremskou, které podlehla 1:6. 2:6. Linda Nosková porazila v českém souboji Marii Bouzkovou 6:1, 7:5. Vít Kopřiva trápil přes tři hodiny Američana Sebastiana Kordu, nakonec ale s 29. hráčem světa prohrál 1:6, 4:6, 6:2, 6:4, 2:6.

Melbourne (Aktualizováno: 10:57 15. 1. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Vondroušová

Markéta Vondroušová | Zdroj: Reuters

Mezi muži pokračuje osmnáctiletý Jakub Menšík, který vyřadil bývalou světovou desítku Kanaďana Denise Shapovalova po setech 6:3, 7:5, 7:5. Další český kvalifikant Vít Kopřiva trápil přes tři hodiny Američana Sebastiana Kordu, nakonec ale s 29. hráčem světa prohrál 1:6, 4:6, 6:2, 6:4, 2:6.

Lehečka porazil Drapera a vybojoval premiérový titul na okruhu ATP

Číst článek

Čtyřiadvacetiletá Vondroušová zaznamenala v Melbourne nejhorší výsledek za poslední čtyři roky. V minulé sezoně se v Austrálii probojovala do třetího kola, jejím maximem zde bylo osmifinále z roku 2021.

Svěřenkyně trenéra Jana Hernycha ztratila v duelu pětkrát servis a zahrála jen pět vítězných míčů. Jastremská jich zaznamenala 26. Vondroušová naposledy neprošla přes úvodní kolo Grand Slamu v roce 2020, kdy skončila v 1. kole Roland Garros.

Sokolovská rodačka Vondroušová, která se po United Cupu smíšených týmů odhlásila z turnaje v Adelaide kvůli zranění kyčle, zahájila duel proti 96. hráčce světa Jastremské dvěma ztracenými servisy. Manko 0:5 už v prvním setu nedohnala.

Také ve druhé sadě se česká tenistka nemohla opřít o podání. Jastremská po dalších třech brejcích získala vedení 5:1.

Vondroušová sice v závěru odvrátila dva mečboly, ten třetí už ale Jastremská po hodině a 17 minutách hry zužitkovala. Třiadvacetiletá Ukrajinka narazí příště na Varvaru Gračovovou z Francie.

Kateřina Siniaková postoupila do 2. kola Australian Open po šesti letech. Cristianovou, 83. hráčku světa, porazila na vítězné míče 23:7. Soupeřce vzala šestkrát podání, sama o něj přišla třikrát. Příště se utká se Švýcarkou Viktorijí Golubicovou.

Český souboj

Devatenáctiletá Nosková oplatila krajance Bouzkové předchozí dvě porážky a zaznamenala při debutu v hlavní soutěži Australian první triumf.

V poměru vítězných míčů přehrála o šest let starší soupeřku 35:16. O vylepšení svého grandslamového maxima se utká ve 2. kole s Francouzkou Fionou Ferroovou, nebo Američankou McCartney Kesslerovou.

Nosková získala první set díky sedmi odvráceným brejkbolům, sama využila dva ze tří. Ve druhém setu sice Bouzková otočila vývoj ze stavu 2:4 na 5:4, poslední tři hry v zápase už ale získala Nosková, která proměnila hned první mečbol.

Šestadvacetiletý Kopřiva sahal při debutu v hlavní soutěži Grand Slamu po nečekaném obratu.

S favorizovaným Kordou sice prohrál první dva sety, dokázal ale srovnat a v rozhodující páté sadě vedl 2:0. Obhájce loňského čtvrtfinále Korda ale od té chvíle dovolil Kopřivovi jen pět fiftýnů, získal zbývajících šest her a dotáhl duel k postupu.

Menšík překvapil

Předloňský finalista juniorského Australian Open Menšík zažil povedenou premiéru v hlavní soutěži i mezi dospělými. Proti o šest let staršímu Shapovalovovi odvrátil všech osm brejkbolů a sám tři z deseti využil.

Zaznamenal také 12 es a 31 vítězných míčů. Kanaďan doplatil na 50 nevynucených chyb. Menšík narazí v dalším kole na turnajovou devítku Poláka Huberta Hurkacze, nebo domácího Australana Omara Jasiku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme