Vědci v Izraeli vyvinuli elektronický nos, umí rozpoznat potenciálně nebezpečné jídlo
Izraelská společnost Sensifi vyvinula elektronický nos, který je schopný rozpoznat, jestli se v jídle vyskytují bakterie jako salmonela nebo E.coli. Nástroj má pomoct rozpoznat nezávadnost potravin.
Každý lidský nos umí rozeznat pomocí až čtyř set receptorů okolo jednoho bilionu různých vůní. Nejnovější elektronické senzory, které na pachy upozorňují stále rychleji a přesněji, jsou složeny z elektrod pokrytých nanočásticemi uhlíku. Různé bakterie emitují různé pachy anebo nestálé organické sloučeniny. O vynálezu informovala BBC.
„Tyto specifické kvality se dají převést na elektrický signál,“ popisuje profesor Raz Jelinek, vývojář elektronického nosu a přednášející na izraelské Ben Gurionově univerzitě v Negevu. Po zpracování tohoto signálu se vzorek porovná pomocí AI se stále se rozrůstající databází a informuje uživatele o výsledku.
Takto vypadá elektroda v „nosu“:
Exciting news! Our groundbreaking research on #FoodSafety is featured in @AgFunderNews. Dive into our groundbreaking #research on contactless bacterial sensing with artificial nose technology: https://t.co/nkCCMiCd9N #Innovation #Sensifi @Oazis_BGU @BenGurionUni
— Jelinek lab. (@Jelinek_lab) May 26, 2023
Výkonný ředitel společnosti Modi Peled dodává, že dříve museli producenti potravin vzorky vozit na testování do laboratoří a výsledky byly známy až za několik dní. Sensifi by měl výsledky vyhodnotit do hodiny a firmy by tak mohly nový přístroj používat přímo ve výrobnách. „Testovací metody v potravinářském průmyslu se nezměnily skoro 50 let. Doteď nebyla AI v testování využita,“ dodává Peled.