Věda pro děti: Z čeho se vyrábí marshmallow a podle jaké rostliny se jmenuje?

Historie bonbónů marshmallow, česky hovorově maršmelounů, je celkem bohatá. Pod tímto názvem si každý představí bílý, růžový, modrý nebo třeba žlutý bonbón, který může mít různé tvary, je pěnový a můžete ho různě mačkat a ohýbat. Kořeny této sladkosti sahají až do starověku a sloužila jako léčivo.

věda pro děti Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marshmallow (ilustrační foto)

Marshmallow (ilustrační foto) | Zdroj: Shutterstock

Slovo marshmallow je anglický název rostliny, která se česky nazývá proskurník lékařský nebo lidově ibišek. Tato rostlina se využívala již od starověku v léčitelství, lékaři ze slizu proskurníku připravovali prospěšné přípravky. Staří Egypťané z něj zároveň začali dělat první léčivé cukrovinky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z čeho se vyrábí marshmallow a podle jaké rostliny se jmenuje?

Nikdo přesně nezná složení tehdejších sladkostí, ale zřejmě šlo o ochucené medové bonbóny s ořechy zahuštěné rostlinnou mízou proskurníku. Proto cukrovinky dostaly název podle této rostliny.

V té době ale ještě rozhodně maršmelouny nevypadaly tak jako dnes. Až v 19. století jim francouzští cukráři dali jejich pěnovou podobu. Postupy Egypťanů upravili, přidali cukr, vodu a vaječné bílky a byla z toho měkká, houbovitá pochoutka, která se okamžitě stala hitem.

Sušení a příprava bonbonu marshmallow však byla časově náročná, trvala i dva dny. Proto byla nakonec ibišková šťáva nahrazena želatinou. Bonbonům však původní název zůstal.

Věda pro děti: Co dokáže sup? Spořádá až 1,5 kg masa, stráví i kosti a nevadí mu ani zvíře nakažené morem

Číst článek

Následně ve Spojených státech amerických začala velkoprodukce sladkosti a výroba se zautomatizovala. Vytvořil se také nový proces. Směs se začala vytlačovat kovovými trubkami, dlouhé pásy hmoty se pak rozřezaly a maršmeloun dostal jednotnou velikost i tvar.

Dnešní složení maršmelounů obsahuje hlavně cukr, želatinu a vodu. Původní léčivá složka se tak úplně vytratila.

V severní Americe, Velké Británii nebo třeba Austrálii jsou maršmelouny obzvlášť oblíbené. Dokonce se různě upravují: opékají se třeba na ohni nebo se nechají rozpustit v kakau a vytvoří tak s nimi sladkou pěnu.

Eva Sinkovičová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme