Archiv | zprávy ze dne 15. září 2002

|Markéta Kaclová, Stanislav Vintr, Ladislav Dvořák, František Lutonský, Michal Fila |Zprávy z domova

Vládní krize zřejmě zažehnána

Rozhovory o úpravách ve vládě vstupují do dalšího kola. V Lidovém domě se večer sešlo předsednictvo sociální demokracie. Poté se mají znovu setkat Vladimír Špidla, Cyril Svoboda a Ivan Pilip. Jednání se ale protahují a jednají této trojice se zřejmě uskuteční až někdy v noci. Je však už známo, že rekonstrukce vlády se pravděpodobně uskuteční v jemnější podobě - unionisté zůstanou v kabinetu, ale v menším počtu. Podle zdrojů blízkých Lidovému domu se nejčastěji hovoří o odstoupení ministra pro místní rozvoj Pavla Němce. Jeho nástupcem by se mohl stát současný předseda sněmovního výboru pro regionální rozvoj a pardubický lídr ČSSD při červnových parlamentních volbách Radko Martínek. Němec by pak mohl usednout na křeslo místopředsedy sněmovny, na které rezignovala Hana Marvanová. Na tom by se ale muselo shodnout nejen vedení sociálních demokratů, ale i premiér Špidla se šéfy unionistů a lidovců.

|Alena Benešová |Sport

Liberec se raduje z historické výhry v extralize

Hokejisté Liberce se ve druhém kole dočkali první výhry v historii extraligy. Na ledě lońského semifinalisty - pražské Slavie - zvítězili 3:1. Dařilo se také Pardubicím, které vyhrály v Havířově 6:3. Spolu s Litvínovem, Plzní a Zlínem získaly plný počet bodů. Vítkovice prohrávaly po druhé třetině v Karlových Varech 0:2, ale nakonec si odvážejí dva body za výhru 3:2 v prodloužení.

|Markéta Kaclová, Karel Hanzelka |Zprávy z domova

Červená trasa metra bude zprovozněna do listopadu

Trasa "C" pražského metra bude pravděpodobně zprovozněna ještě do začátku listopadového summitu Severoatlantické aliance. Radiožurnálu to řekla mluvčí dopravního podniku Michaela Kuchařová. Voda se v podzemní dráze stále drží pouze ve stanici Florenc-B a také v některých mezistaničních úsecích na trase B a mezi Florencí a Vltavskou na trase C. Pozornost dopravního podniku se soustředí hlavně na trasu C. Ta je kvůli summitu z hlediska sanačních prací prioritní.

|Lenka Buriánková |Sport

Fotbaloví Bohemians poprvé letos vyhráli

Olomoučtí fotbalisté remizovali v utkání 7. ligového kola s Hradcem Králové 1:1. Pražští Bohemians porazili Ostravu 2:1. O výhře rozhodl v 64. minutě útočník Lukáš Hartig. Synot vyhrál nad Brnem 3:2. Dvě branky Synotu vstřelil Kowalík a jednu Malár. Brno stačilo vždy snížit, jeho první gól dal Šustr a druhý Libor Došek. Dvě branky brazilského útočníka Gomése v rozmezí deseti minut přinesly fotbalistům Marily Příbram další domácí výhru. Nad nováčkem ze Zlína svěřenci Jozefa Chovance vyhráli 2:1.

|Markéta Kaclová, Karel Hanzelka |Zprávy z domova

Obyvatelé Karlína se domů o víkendu příliš nehrnuli

Obyvatelé Karlína neprojevili během dvou víkendových dnů příliš velký zájem o vstup do této pražské čtvrti. Značná část obyvatel tak nevyužila časově omezeného volného dopravního režimu, který končí dnes v 21 hodin. Od zítřka bude vjezd do Karlína opět umožněn pouze na zvláštní povolení s výjimkou sedmnácté až jedenadvacáté hodiny.

|Lenka Buriánková |Sport

Velká cena Itálie F1 patří Barrichellovi

Brazilec Rubens Barrichello vyhrál s vozem Ferrari Velkou cenu formule 1 v Itálii a upevnil si druhou pozici v průběžném pořadí seriálu šampionátu. Za ním dojel jeho stájový kolega Němec Michael Schumacher - pětinásobný mistr světa. Nejlepšího výsledku v sezóně dosáhl třetí na okruhu v Monze Eddie Irvine s jaguarem.

|Markéta Kaclová, Lenka Kabrhelová |Zprávy ze světa

Irák už je i pod tlakem arabských zemí

Irák se dostává pod stále větší tlak nejen ze strany Západu. Ministři zahraničí zemí Ligy arabských států apelovali na Bagdád, aby do země vpustil zbrojní inspektory. Chtějí tak zabránit možnému úderu Spojených států proti Iráku a vyhnout se hrozbě válečného konfliktu v oblasti.

|Markéta Kaclová, Lenka Rákosová, Karel Hanzelka |Zprávy ze světa

Včerejší nehodu jede vyšetřovat naše komise

Do Kosova odletěla vyšetřovací komise sestavená náčelníkem generálního štábu. Bude zjišťovat příčiny včerejší tragické dopravní nehody obrněného transportéru OT-64. O život při ní přišli dva čeští příslušníci mezinárodních jednotek KFOR a další tři byli lehce zraněni. Vypravení komise potvrdil mluvčí generálního štábu Vladimír Palán. Nehoda se stala včera odpoledne nedaleko základny 1. česko-slovenského praporu KFOR u obce Šajkovac. Zranění příslušníci kontingentu byli převezeni do nemocnice v Prištině. K možným příčinám nehody se generální štáb zatím nevyjádřil. Případ šetří i vojenská policie české armády a mnohonárodní vojenská policie KFOR.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

Na Havla čekají v New Yorku hvězdy

Na prezidenta Václava Havla čeká příští týden v New Yorku výkvět americké smetánky. Lidé, kteří v roce 1990 připravovali první cestu demokraticky zvoleného prezidenta do Spojených států, chtějí vzdát hold jeho osobě. New York bude jednou ze tří zastávek Havlovy návštěvy Spojených států, na kterou jej pozval prezident George Bush.

|Markéta Kaclová, Miroslav Ponomarev |Zprávy z domova

V Teplicích nad Metují dnes odhalili Kříž smíření

V Teplicích nad Metují v poledne odhalili památník Kříže smíření věnovaného obětem národnostních sporů na Broumovsku. Stane se tak na Bukové hoře, tedy na místě tragédie z roku 1945. Tehdy tam přišlo o život 23 Němců, a to starých lidí, žen a dětí.

|Markéta Kaclová, Milan Kopp, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Předpověď počasí na neděli 15. září

Odpoledne bude na severu a ve východní polovině území oblačno až zataženo a připravte se na přeháňky. Na ostatním území bude oblačno a přeháňky jen místy. Teploty vystoupí na puhých 12-16 stupňů Celsia.

|Markéta Kaclová, Stanislav Vintr |Zprávy z domova

Pražané mají poslední šanci na příspěvek od města

Pražané mají dnes poslední možnost žádat město o dvacetitisícový příspěvek na obnovu zatopených bytů. Dotaci dostanou jen lidé, kteří byli prokazatelně vyplaveni a poškozený byt vlastnili, nebo k němu měli platnou nájemní smlouvu. Město vyplatí čásktu 20 tisíc korun na jeden byt v rodinném nebo bytovém domě. Dávku schválili pražští radní už pro 1700 žadatelů a tisícovka jich peníze dostala.

|Markéta Kaclová, Stanislav Vintr |Zprávy ze světa

Makedonie volí parlament

V Makedonii ráno začaly volby do parlamentu. Všeobecně jsou považované za stěžejní pro stabilitu v zemi, která byla ještě před rokem zmítána ozbrojenými střety mezi vládními silami a albánskými povstalci. O obsazení 120 křesel v parlamentu má rozhodnout asi 1,6 miliónů oprávněných voličů, a to podle proporčního klíče, který je uplatňován poprvé od vyhlášení nezávislosti této bývalé jugoslávské republiky v roce 1991. Na regulérní průběh hlasování dohlíží asi tisícovka pozorovatelů. 800 volebních komisařů vyslala Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru