Archiv | zprávy ze dne 17. září 2007

|Václava Marešová, Petr Dudek |Zprávy z domova

Ministryně školství Dana Kuchtová svou pozici ve vládě zatím ustála

Premiér Mirek Topolánek zatím neodvolá ministryni školství Danu Kuchtovou. Židle se pod ní zatřásla kvůli problémům s přípravou programu na čerpání evropských peněz. Program, který Evropská komise České republice v létě vrátila, začalo ministerstvo školství přepracovávat pozdě. Premiér z toho ale neviní jen Kuchtovou. Podle něj vznikl zásadní problém s přípravou programů už za vlády sociální demokracie.

|Jan Kaliba |Sport

Souboj fotbalových fanoušků - 6. kolo

Utkání Teplic se Spartou bylo výjimečné v mnoha ohledech. Kromě slabého výkonu sudího Kociána, běsnění hráčů a trenérů Sparty nebo vzpomínky na Vlastislava Marečka ale nesmíme zapomenout na vynikající kulisu, která zápas provázela. Suverénně nejvyšší návštěva kola, nejvyšší návštěva na Stínadlech za poslední dva roky, a báječná atmosféra, to všechno byly znaky jednoho ze šlágrů kola. Netradičně bylo k vidění slušnější chování v hledišti než na hřišti a v jeho okolí. Proto náš reportér neváhal přirovnat úroveň projevů fanoušků k atmosféře na ostravských Bazalech a udělil oběma táborům zatím ojedinělou známku 9 na 10bodové stupnici. Diváci druhého taháku kola mezi Slavií a Ostravou si slušnou atmosféru zkazili nízkou návštěvou, nesportovními projevy a používáním zakázané pyrotechniky v množství větším než malém. Po šestém kole se pořadí v čele naší soutěže nijak výrazně nemění. Na medailových pozicích jsou fandové Ostravy, Bohemians a Slavie. Zápas k dobru ale mají Teplice, které na oba tábory příznivců z Prahy zle dotírají.

|Martina Lustigová |Zprávy z domova

Transparency International: Český státní rozpočet je nesrozumitelný a nepřehledný

Transparency International dnes zveřejnila své obecné připomínky ke státnímu rozpočtu a jeho tvorbě. Státní rozpočet je podle ní nesrozumitelný a neprůhledný. Stěžejní výtkou této nevládní organizace je to, že občan vlastně neví, kam jde výnos z jeho daní. Neví, co za své daně dostává. Informace, které podle TI zveřejňuje státní správa, jsou pro ekonomicky nevzdělaného občana nesrozumitelné. To samozřejmě snižuje možnost efektivní kontroly ze strany veřejnosti.

|Martin Hromádka, Vít Pohanka |Zprávy ze světa

Microsoft rekordní pokuta od EK zřejmě nemine

Americká firma Microsoft poškozovala konkurenci a spotřebitele. Dnes toto rozhodnutí Bruselu potvrdil Evropský soud první instance v Lucemburku. K němu se americký softwarový gigant odvolal proti verdiktu Evropské komise z roku 2004, podle kterého má zaplatit pokutu skoro půl miliardy eur. Microsoft podle soudu poškozoval své konkurenty, když do operačního systému Windows začleňoval přehrávač médií a neposkytl jim takzvaný zdrojový kód.

|Marie Matúšů, Jan Prokeš |Zprávy ze světa

Počet obětí leteckého neštěstí v Thajsku stoupl na 89

Počet obětí včerejšího leteckého neštěstí v thajském letovisku Phuket stoupl na osmdesát devět. Havárii, ke které došlo během přistání stroje letícího z metropole Bangkoku, přežilo čtyřicet jedna lidí. Pět z nich je v kritickém stavu s popáleninami na šedesáti procentech těla. Příčiny nehody dopravního letounu se vyšetřují. Stroj nízkonákladové společnosti One Two Go letící z metropole Bankgoku na ostrov Phuket se při přistávacím manévru dostal mimo dráhu, narazil do stromů a začal hořet. Na palubě bylo celkem 130 pasažérů a 5 členů posádky.

|Adam Weiss, Marie Matúšů, Kateřina Marková |Zprávy ze světa

V Řecku se ani po volbách nebude měnit vláda

V Řecku zůstane u moci pravicová vláda. Rozhodly o tom včerejší předčasné parlamentní volby. Vládu bude znovu sestavovat šéf strany Nová demokracie Kostas Karamanlis. Socialistické hnutí PASOK, které na konzervativce ztratilo skoro čtyři procentní body, tak bude nadále v opozici.

|Marián Vojtek, Magdaléna Trusinová |Zprávy z domova

Hlavním tématem domácích deníků jsou peníze z EU

Celostátní deníky dnes píší o evropských programech, ke kterým má Brusel výtky. Skrze programy by čeští vědci a průmyslníci měli dostat 68 miliard korun. Přes víkend se je snažila vylepšit ministryně školství Dana Kuchtová. O osudu materiálů i ministryně dnes rozhodne premiér Mirek Topolánek.

|Miroslav Konvalina, Marie Matúšů |Zprávy ze světa

Podle pamětí Alana Grenspana byla důvodem útoku na Irák ropa

Legenda amerického finančnictví a dlouholetý šéf americké centrální banky Alan Greenspan spojil válku v Iráku s americkým hladem po ropě. Ve svých pamětech, které dnes ve Spojených státech vycházejí zároveň obvinil prezidenta George Bushe, že v ekonomice opustil Republikánské principy.

|Milan Kocourek, Martin Hromádka |Sport

Šampión v rallye Colin McRae zahynul při pádu vrtulníku

Několikanásobný mistr světa automobilové rallye Colin McRae zahynul v sobotu odpoledne při pádu vrtulníku nedaleko svého domu na jihu Skotska. Letecké neštěstí nepřežili ani jeho syn a dva přátelé. Devětatřicetiletý závodník stroj sám pilotoval.

|Tomáš Medek |Ekonomika

Ekonomické informace 17. 9. 2007

Za špatné úvěry největších tuzemských bank dosud daňoví poplatníci zaplatili 236 miliard korun. Skupina KKCG, která patří miliardáři Karlu Komárkovi, investuje přes 6 a půl miliardy korun do těžby plynu na Ukrajině. Téměř dvě třetiny Čechů jsou ve svém zaměstnání spokojeny. V průzkumu společnosti Ipsos tak odpovědělo 62 procent dotázaných zaměstnanců. Čína stahuje z trhu další škodlivá léčiva, tentokrát přípravky na leukémii.

|Vojtěch Bidrman |Sport

Rusko - Španělsko ve sledovaných finále 1:1

Evropský šampionát basketbalistů skončil senzační výhrou Ruska, které ve finále v Madridu zdolalo domácí Španělsko 60:59. Španělé, kteří nepřetržitě vedli 30 minut, doplatili na špatnou střelbu trestných hodů. Bronzové medaile si na krk pověsili Litevci po výhře nad obhájci titulu z Řecka. Reprezentanti Pyrenejského poloostrova však nesmutní, překvapivě získali titul mezi volejbalisty. Ve finále mistrovství Evropy v Moskvě Španělé také senzačně porazili domácí sbornou 3:2 na sety, když odvrátili dva mečboly a tiebreak páté sady získali poměrem 16:14. Bronz mají Srbové.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru