Archiv | zprávy ze dne 6. ledna 2009

|Veronika Malá, Václava Marešová, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Topolánek chce odvolání Čunka, vedení lidovců zase Kalouska

Předsednictvo KDU-ČSL dnes po několikahodinovém jednání doporučilo odchod ministra financí Miroslava Kalouska z vlády. Jeho odvolání při diskuzích o personálních změnách v kabinetu navrhl šéf lidovců Jiří Čunek. Podle představ premiéra Mirka Topolánka (ODS) by naopak měl svůj úřad opustit ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Topolánek dokonce pohrozil, že bude-li KDU-ČSL trvat na odchodu Kalouska z vlády a na setrvání Čunka v kabinetu, povede to k pádu vlády.

|Alžběta Rákosová, Ondřej Houska, Miroslav Panuška |Ekonomika

Dodávky zemního plynu z Ruska k nám klesly na čtvrtinu

Rusko je připravené zasednout k jednacímu stolu, aby vyřešilo svoje spory o ceny plynu s Ukrajinou. I Kyjev je prý ochotný vyjednávat. Řekl to český ministr průmyslu Martin Říman po jednání se zástupcem ředitele ruské společnosti Gazprom v Berlíně a předchozím jednání s ukrajinskými představiteli v Kyjevě. Říman stál v čele delegace Evropské unie, která se snažila spory urovnat a zajistit tak stabilní přísun plynu do Evropy.

|Martin Šeďo |Sport

Slovenský šport uplynulého týždňa

Na svetovom šampionáte hokejistov do 20 rokov v Kanade obsadili mladí Slováci napokon výborné štvrté miesto. Veľmi dôležité bolo víťazstvo v skupine nad Fínmi 3:2 na samostatné nájazdy, vďaka ktorému sme sa vyhli boju o záchranu. Tréner Štefan Mikeš po tomto stretnutí povedal:

|Martin Dorazín, Katarína Brezovská, Břetislav Tureček, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

V Gaze přibývá civilních obětí izraelských útoků, diplomacie zatím selhává

Okolo 70 civilistů během dneška zabily izraelské útoky v pásmu Gazy. Izrael v pobřežním pásmu podniká od soboty pozemní útoky. Zároveň ale nezastavil ani nálety a ostřelování námořnictvem. Židovský stát tvrdí, že útočí výhradně na ozbrojence. Většinu mrtvých ale dnes záchranáři vyprostili ze dvou zasažených škol. Palestinci dnes z Gazy odpálili nejméně čtyřicet střel, které lehce zranily několik civilistů včetně tříměsíčního kojence. Diplomatické pokusy o zastavení útoků zatím nepřinesly výsledky.

|Milan Kocourek, Katarína Brezovská |Zprávy ze světa

Mrazivé počasí sevřelo Evropu, komplikovalo především dopravu

Náledí a sníh ochromily provoz na několika letištích ve Francii. Mráz také poškodil železniční trať a způsobil dlouhá zpoždění vlaků. Francie také dosáhla na nový rekord v denní spotřebě elektřiny. Francouzi odebírali ve špičce asi padesátinásobek výkonu českého Temelína. Dvacetistupňové mrazy zasáhly také Německo. Potíže mělo letiště ve Frankfurtu nad Mohanem i berlínská rychlodráha. Na rakouské dálnici A3 zase náledí způsobilo hromadnou nehodu. V Polsku si silný mráz vyžádal už osm obětí, většinou bezdomovců. Nebývalá zima udeřila také na Velkou Británii, kde kvůli silnému sněžení zůstaly zavřené některé školy. Sníh a led komplikovaly také dopravu.

|Martin Dorazín, Jaromír Janev, Ľubomír Smatana, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška |Ekonomika

Zásobování ruským plynem dramaticky pokleslo, Slovensko vyhlásilo stav nouze

Důsledky krize kolem ruského zemního plynu pociťuje celá Evropa. Zastavení dodávek plynu výrazně dopadlo na balkánské země. V nejhorší situaci se ocitly Bulharsko a Srbsko. Slovensko kvůli sníženým dodávkám vyhlásilo nouzový stav. Jednotlivé odběratele ale zatím regulovat nebude. Do plynových rezerv museli sáhnout už také v Polsku. K urychlené nápravě situace vyzvala Evropská unie. Podle ní by mělo Rusko s Ukrajinou obnovit jednání a spor vyřešit.

|Ondřej Houska |Ekonomika

Inflace v zemích platících eurem výrazně klesá

Roční míra inflace v zemích používajících společnou evropskou měnu euro výrazně klesá. V prosinci činila 1,6 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu, který zveřejnil Evropský statistický úřad, takzvaný Eurostat.

|Milan Kopp, Květa Moravcová |Zprávy z domova

Na dojednání změn ve vládě potřebují lidovci a zelení čas

Aby ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) opustil vládu si přeje jeho stranický šéf Jiří Čunek. Kalousek se prý nechová jako ministr zvolený za svoji stranu. Rošády ve vládě chce Čunek projednat na celostátním výboru lidovců, který se sejde v sobotu. Už dnes se přední členové KDU-ČSL několik hodin dohadují ve svém pražském sídle.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru