Archiv | zprávy ze dne 20. května 2015

| ČRo |Zprávy ze světa

Norský úřad chce Michalákovou zbavit rodičovských práv k odebraným synům

Norská sociální služba Barnevernet chce, aby Češka Eva Michaláková přišla o rodičovská práva vůči svým dvěma synům, které norský úřad matce před lety odebral a svěřil do péče pěstounů. Otci mají zůstat práva ke staršímu synovi. Michalákovým norská sociální služba odebrala syny v květnu 2011 kvůli podezření na údajné zneužívání, které se však neprokázalo.

| ČTK, Věra Pfeifferová, kov |Zprávy z domova

Biopaliva budou mít dál daňovou výhodu. Vlastní návrh na její zrušení nepodpořilo ani ANO

Daňová podpora biopaliv bude dál pokračovat. Návrh na ukončení jejich daňového zvýhodnění k letošnímu 30. červnu Poslanecká sněmovna nepřijala. Nehlasovala pro něj ani většina poslanců hnutí ANO, z jejichž řad vyšel. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš, kritizovaný za možný střet zájmů jako majitel firmy, která podniká v oblasti biopaliv, se hlasování zdržel. Novela, která podporu obsahuje, teď míří do Senátu.

| kov, Viktor Daněk |Zprávy ze světa

USA zveřejnily dokumenty nalezené v posledním útočišti bin Ládina

Americké tajné služby zveřejnily část dokumentů zabavených v domě, kde přebýval kdysi nejhledanější terorista Usáma bin Ládin. Dokumenty ukazují například, že se hlava teroristické organizace Al-Káida zajímala o ukládání jaderného odpadu ve Francii, o to, co se píše o útocích z 11. září 2001, a poodhalují i něco z jeho rodinného života.

|Pavel Novák |Zprávy ze světa

Političtí rivalové z Makedonie řešili krizi ve své zemi v Evropském parlamentu

V Makedonii pokračují protesty za rezignaci premiéra Nikoly Grujevského. Ten o situaci jednal ve Štrasburku se svým rivalem Zoranem Zaevem. Vnitropolitická krize v Makedonii se totiž řeší na půdě Evropského parlamentu. Několik měsíců trvající protivládní protesty ve Skopje komplikují směřování Makedonie do Evropské unie. Krizi proto pomáhají řešit komisař pro rozšíření Johannes Hahn a mediátoři z řad poslanců Evropského parlamentu.

|Pavel Polák |Zprávy ze světa

V Německu nejezdí třetina vlaků, stávka je časově neomezená

Třetina vlaků v Německu nejezdí a nikdo neví, jak dlouho to ještě potrvá. Do takové situace se dnes probudily miliony Němců, kteří dojíždějí do svých zaměstnání nebo škol. Stávka odborářů na německé železnici je v pořadí už devátá od loňského podzimu a zatím to vypadá, že bude i nejdelší.

|Petra Novotná |Zprávy ze světa

Syrské úřady odvezly cenné sochy z města Palmýra. Jeho část dobyli radikálové

Syrské úřady evakuovaly civilisty ze starobylého města Palmýra, které figuruje i na seznamu nejvzácnějších světových památek UNESCO. K městu pronikli teroristé z takzvaného Islámského státu a podle posledních zpráv už ho mají téměř pod kontrolou. Panují obavy, že radikálové budou i v téhle lokalitě ničit unikátní architektonická a umělecká díla z dob, kdy Palmýra patřila mezi nejdůležitější kulturní centra starověku, a ovládnou důležitou silniční komunikaci mezi metropolí Damaškem a východem Sýrie.

|Pavel Novák, kov |Zprávy ze světa

EU hledá řešení situace s uprchlíky. Některé chce lákat, některé poslat zpět

Evropská unie se nechce uzavírat před uprchlíky, kteří na starém kontinentu hledají útočiště. Nechce však být ani cílem přistěhovalců, kteří do Evropy míří jen za prací. Před poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku to řekl místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Evropa hledá způsob, jak se vyrovnat s prudkým nárůstem migrantů zejména z Afriky, ale i z válkou postižených oblastí mimo Afriku.

|Simona Bartošová, David Nyč |Zimní sporty

Nikola Sudová ukončila kariéru. Chce založit rodinu a spolupracovat s ČOV

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová ukončila kariéru, během které získala na mistrovství světa v jízdě v boulích dvě medaile a čtyřikrát se účastnila olympijských her. Svůj konec ve 33 letech vysvětlila tím, že v příští sezoně není žádný vrcholný závod typu olympijských her nebo mistrovství světa. Velkou roli podle ní sehrála také finanční situace.

|Tomáš Kohout, Simona Bartošová |Ostatní sporty

Fanoušci i cyklisté na Giru nosí na hlavě šátky. Je to pocta 'pirátovi' Pantanimu

Podél silnic, kde se jede Giro d'Italia, stojí hodně fanoušků se šátkem na hlavě. A když ho má někdo z hobby cyklistů a navíc v historických barvách týmu Mercatone uno, je jasné, že jde o poctu Marco Pantanimu. „Pirátovi“, který zemřel v pouhých 34 letech, ale do té doby stačil vyhrát nejtěžší závody na světě a strhnout na sebe pozornost i mimo cyklistiku. Giro teď brázdí jeho kraj.

|Eliška Malínská, Vojtěch Koval |Zprávy z domova

Úspěšní mladí Češi převezmou Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu

Talent, sport, dobrovolnictví a expedice - čtyři oblasti, ve kterých mají šanci vyniknout studenti, kteří usilují o Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu. V České republice bylo v roce 2014 do programu zapojených skoro tisíc mladých lidí. Sami si stanovují cíle ve zmíněných čtyřech oblastech. Těm nejšikovnějším dnes v Černínském paláci předá ocenění Její královská Výsost hraběnka z Wessexu, manželka britského prince Edwarda, nejmladšího syna královny Alžběty II. a prince Philipa.

|Gregor Martin Papucsek, Martin Hromádka, A.Rokosová |Zprávy z domova

Trosky gripenu v Čáslavi ohledávají čeští i maďarští vyšetřovatelé, práci jim ztěžuje déšť

Mezinárodní cvičení na letišti v Čáslavi na Kutnohorsku, kterého se účastní asi 500 vojáků, je přerušeno. Včera odpoledne tam havaroval dvoumístný letoun Jas-39 Gripen maďarské armády. Pilotům se nic nestalo, ale zničený letoun je stále v poli. Vyšetřování nehody komplikuje déšť.

|Jan Kaliba, Simona Bartošová |Fotbal

Stadion Za Lužánkami oživují hlavně dobrovolníci, Švancara jim vaří guláš

Na brněnském stadionu Za Lužánkami můžou lidé při troše štěstí spatřit pitoreskní obrázek. Fotbalistu Petra Švancaru, jak vyrábí beton nebo roznáší guláš. I to je součást jeho iniciativy, kterou chce oživit tradiční fotbalové místo, které kvůli vlastnickým sporům zarostlo plevelem. Švancara zmobilizoval dobrovolníky, kteří také touží vrátit Lužánkám ryk desetitisíců fanoušků. Teď jsou spíš tichým lesoparkem, kam brněnský fotbalový „šoumen“ chodí občas i sám rozjímat.

| ČTK |Zprávy z domova

Sněmovna odložila rozhodnutí o zveřejňování smluv pojišťoven

Sněmovna odložila schvalování zákona o zveřejňování smluv zdravotních pojišťoven s nemocnicemi a ambulancemi. Vyřazení normy z programu nynější schůze dnes prosadil předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák, svůj návrh nezdůvodnil. Odklad podpořili poslanci ČSSD, KDU-ČSL a většina členů klubů ANO a KSČM. Poslanci ANO do normy chtějí vložit ustanovení, podle kterého by si pacienti mohli legálně připlácet za dražší zdravotní služby.

|Lenka Jansová |Zprávy z domova

Poslanci rozhodnou, zda se do českého zdravotnictví vrátí nadstandardy

Sněmovna rozhodne, jestli v Česku bude znovu legální připlatit si za lepší zdravotní péči. Obnovit takzvané nadstandardy navrhli poslanci za hnutí ANO a sněmovní zdravotnický výbor je podpořil. Pacienti by tak mohli žádat lepší sádru nebo kvalitnější náhradní kloub. Dopláceli by jen rozdíl mezi tím, co hradí pojišťovna a skutečnou cenou. Jenže ministerstvo zdravotnictví je proti.

|Jan Prokeš |Zprávy ze světa

Podle Porošenka je Ukrajina ve válce s Ruskem

Další čtyři ukrajinští vojáci zemřeli na východě země při střetu s proruskými separatisty. Boje tam pokračují navzdory příměří platnému od února. Podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka není jeho země ve válce s proruskými povstalci, ale s Ruskem samotným. Dokazuje to prý i výpověď dvou ruských vojáků, zajatých o víkendu.

|Gabriela Hauptvogelová |Divadlo

Ústecký Činoherák má peníze jen do konce června. Jestli dostane další dotaci není jisté

Jen do konce června má divadelní spolek Činoherák Ústí peníze na provoz. Spolek na letošek získal 900tisícovou dotaci od ministerstva kultury. Dále má na první půlku roku jistých pět milionů, za které si městská příspěvková organizace objednává představení. Dotaci od Ústeckého kraje spolek nedostal, protože má sídlo v Praze, a ne v kraji. Minulý týden Kulturní komise ústecké radnice doporučila schválit Činoheráku Ústí dotaci přes 6,5 milionu korun na druhé pololetí. Radní budou o dotaci rozhodovat dnes.

|Věra Pfeifferová |Zprávy z domova

Poslance čeká závěrečná debata o registru smluv. Proti novince se postavili starostové z Vysočiny

Pokud stát zadá veřejnou zakázku nad 50 tisíc korun, měla by v budoucnu platit, teprve až se zveřejní. Přesně s tím počítá zákon o registru smluv. Ten dnes v závěrečném čtení projednají poslanci. Jedno z důležitých protikorupčních opatření budí ale dlouhodobě obavy, a to zejména u vedení menších měst a obcí. Starosta Křižánek na Vysočině, Jan Sedláček z hnutí Starostové pro občany, kvůli tomu donesl do sněmovny protestní petici.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru