Automaty na mléko jsou poměrně rozšířené. Ale hned vedle je unikát. Automat na Nošovické kysané zelí. „Denně se prodá kolem padesáti sáčků. Lidé sem jezdí dokonce i ze Slovenska,“ říká Ivana Bolíková.
Kvašené potraviny zažívají comeback, a tak se rádi a s pokorou vracíme k tradičním přípravám uchování potravin, kysané zelí je jedním z nejzdravějších příkladů.
Pythagorova věta má 24 slov, desatero božích přikázání 179, americká deklarace nezávislosti obsahuje 1300 a unijní vyhláška o prodeji zelí má 26 911 slov. To je jedna z verzí vtipu, který poukazuje na byrokratickou přebujelost osmadvacítky. Teď je velmi populární mezi Brity, kteří budou v červnu rozhodovat v referendu o tom, jestli jejich země v Evropské unii zůstane.
Tradiční mongolský zpěv nebo severokorejské nakládané zelí kimči jsou jen dvě z hned několika nových položek na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Rozhodl o tom výbor organizace, který zasedá v Namibii.
Obrovský zájem zaznamenali soukromí farmáři na Přerovsku o krouhané zelí. Na polích v Býškovicích na Přerovsku ho přitom letos zemědělci kvůli horkému a suchému létu sklidili o poznání méně než v předcházejících letech. Zájem je ale obrovský. Denně tam prodají 2 až 3 tuny zelí.
Červené kysané zelí z rodinného zahradnictví v Tlumačově letos získalo ocenění regionálních produktů Perla Zlínska. Výjimečnou chuť způsobuje především tradiční způsob nakládání zeleniny. Do speciálních nádob ji zahradnice našlapou. Začaly s tím právě dnes.
Ve slovenském Záhoří, na západě od Bratislavy, vrcholí o tomto víkendu zelná sezona. Někdy je sice trochu problém dohodnout se, jak se ta zelenina vlastně jmenuje. To vás ale přestane zajímat, jakmile vám vyhlášené záhorácké zelí zakřupe v puse.
Úroda zelí na jihu Čech bude tento rok horší než minulých letech. Pole největšího jihočeského producenta této zeleniny - Zemědělského podniku Malše Roudné - totiž v červnu zaplavila voda.