Izraelští vojáci vypovídali o brutalitě proti Palestincům při konfliktu v Gaze

Izraelští vojáci při nedávné válce v Gaze cíleně zabíjeli civilisty a ničili jejich majetek. Vůbec poprvé to přiznali samotní účastníci lednové ofenzívy, která měla být namířená proti palestinským ozbrojencům. Izrael čelil kritice, že nebere v potaz ochranu civilistů. Vláda výtky odmítala jako propagandu, která má Izrael očernit. Jenže teď to říkají samotní izraelští vojáci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelští vojáci

Izraelští vojáci | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Během diskuze na vojenské akademii izraelští účastníci války v Gaze přiznali několik případů, kdy vědomě zabili palestinské ženy a jejich děti. Jindy psali rasistické protiarabské nápisy na obsazené domy a třeba plivali na rodinné fotky Palestinců.

Důstojníci izraelské armády se shodují, že šlo o výsledek velmi volných předpisů. Ty prý prostě takové chování umožňují.

Přepis diskuze mezi vojáky se dostal na veřejnost a na stránky dnešního deníku Ha'arec. Armáda tvrdí, že je z takových výpovědí v šoku, a že je vyšetří.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme