Antimonopolní úřad zvýší pokuty za kartely. ‚Pokud jste jeho součástí, nahlaste to,‘ varuje místopředseda

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) chystá přísnější tresty za kartely. Nově by mohly firmy dostat i dvojnásobné pokuty oproti dnešku, a to až do 30 procent obratu z dotčeného zboží. Zároveň jim hrozí, že jim úřad zakáže soutěžit o veřejné zakázky. Vyplývá to z nové metodiky trestů, kterou úřad připravuje.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

ÚOHS chce zvýšit tresty za dohody, které poškozují hospodářskou soutěž a uměle tím zvyšují ceny (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Antimonopolní úřad mění metodiku po pěti letech. Za tu dobu se ukázalo, že firem, které se dohodnou na cenách, rozdělují si trh, zákazníky, omezují produkci nebo jedna druhé dělá křoví ve veřejných zakázkách, neubývá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Antimonopolní úřad zvyšuje tresty kartelům až o dvojnásobek

„Ukládáme sankce, které asi nejsou dostatečně odstrašující, protože případů je poměrně hodně,“ říká místopředseda úřadu Kamil Nejezchleb.

Úřad proto chce zvýšit tresty za dohody, které poškozují hospodářskou soutěž, a tím uměle zvyšují ceny. Nová metodika se přibližuje pravidlům Evropské komise, která umožňuje trestat firmy až dvojnásobnou sazbou.

„Její metodika, stejně jako nově my, říká, že ta nejzávaznější pochybení můžeme trestat až do 30 procent z obratu dotčeného zboží,“ dodává Nejezchleb.

Antimonopolní úřad bude znovu zkoumat miliardový tendr na metro D, kvůli návrhu vyloučených firem

Číst článek

Po letošní novele zákona o ochraně hospodářské soutěže může úřad firmám zakázat také účast na veřejných zakázkách. A to v kombinaci s vyššími pokutami může vést k tomu, že se firmy nebudou chtít přiznávat, domnívá se právník Jan Měkota z advokátní kanceláře Rowan Legal.

„V 90 procentech případů se pachatelé zakázkových kartelů, pokud je ÚOHS chytil, přiznali. Protože cena v podobě pokuty a zároveň benefit, že by jim nadále nehrozil trest zákazu plnění zakázek, pro ně dávaly ekonomický smysl. Co se může stát, je, že případy úřadu mohou končit u soudu,“ vysvětluje Měkota dosavadní praxi.

Další neúspěšný zájemce o zakázku na dostavbu metra D podal podnět k antimonopolnímu úřadu

Číst článek

Místopředseda úřadu Kamil Nejezchleb si naopak myslí, že to povede k většímu odhalování velkých hráčů, protože bude výhodné kartel nahlásit. V takovém případě totiž firmě může úřad trest prominout.

„Vaše nejlepší možnost vždy, když se dozvíte, že v nějakém kartelu jste, je ho nahlásit. Protože jinak vám hrozí opravdu velké sankce,“ upozorňuje Nejezchleb.

Jenže všem firmám za kartely také hrozí hromadné žaloby a to je od nahlášení kartelu odrazuje. „My se přiznáme a v ten moment se vlastně vzdáváme obrany i proti možným soukromě právním žalobám o náhradu škody,“ vysvětluje advokát kanceláře Skills Jiří Kindl.

Novou metodiku pro vyšší tresty za kartely ještě antimonopolní úřad neschválil. Do konce října ji nechává na svém webu k veřejné konzultaci.

Iveta Vávrová, tlp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme