Antimonopolní úřad podezírá Globus z dlouhodobé diskriminace dodavatelů, zahájil správní řízení

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s obchodním řetězcem Globus. Podezírá jej z dlouhodobé diskriminace dodavatelů, uvedl v úterý mluvčí úřadu Martin Švanda. Za porušování zákona o významné tržní síle hrozí pokuty až do výše deseti procent z celkového obratu provinilé firmy, v případě Globusu by to mohlo být až 2,4 miliardy korun.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Globus (ilustrační foto)

Globus (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„V oblasti významné tržní síly jsme v nedávné době zahájili správní řízení. Vyšetřujeme obchodní řetězec Globus kvůli možné dlouhodobé diskriminaci dodavatelů. Připomenu, že za nekalé obchodní praktiky vůči dodavatelům hrozí pokuty až do výše deset procent z obratu odběratele, který zneužívá své významné tržní síly,“ uvedl Švanda.

Globus dostal rekordní pokutu. Za porušení zákona má zaplatit přes 183 milionů korun

Číst článek

„Musí se teď prokázat, že k nezákonnému jednání skutečně došlo. Pokud se to ve správním jednání prokáže, poté se posoudí závažnost a uloží se pokuta,“ řekl mluvčí antimonopolního úřadu Radiožurnálu. Další informace až do skončení správního řízení úřad uvádět nebude.

Podle výroční zprávy řetězce za fiskální rok končící v červnu 2022 zveřejněné ve Sbírce listin měla firma čistý obrat 24,7 miliardy korun.

Zatím nejvyšší pravomocnou pokutu za zneužití významné tržní síly dostaly v roce 2019 obchodní řetězce Billa a Penny Market, zaplatily 164 milionů korun za to, že požadovaly od svých dodavatelů poplatek označovaný jako RBG bonus. Šlo ale v podstatě o zalistovací poplatek za to, že od nich odebírají zboží.

Po novelizaci zákona o významné tržní síle z roku 2016, který takové poplatky zakázal, označovaly tento poplatek za množstevní nebo cenovou slevu, kterou jim dodavatel poskytuje. V minulosti antimonopolní úřad pokutoval také řetězce Makro nebo Kaufland.

ČTK, dre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme