Ceny ropy se odvázaly od koronavirových ztrát a mírně posilují. Rafinerie v Číně omezily produkci

Ceny ropy v úterý mírně posilují. Smazaly předchozí ztráty, které vyvolal nárůst nakažených koronavirem v Japonsku a obavy ze slabé poptávky po ropě v Asii. Odpoledne cena severomořské ropy Brent stoupala o 0,5 procenta na 69,84 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražovala o 0,3 procenta na 67,48 dolaru za barel.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropa (ilustrační foto)

Ropa (ilustrační foto) | Foto: Vasily Fedosenko | Zdroj: Reuters

Japonsko, třetí největší světová ekonomika, v úterý prodloužilo výjimečný stav v Tokiu a dalších oblastech a oznámilo nová opatření, která se týkají dalších sedmi prefektur, s cílem čelit nárůstu počtu nakažených koronavirem.

Výroba v čínských továrnách a růst maloobchodních tržeb v červenci prudce zpomalily. Zaostaly tak za očekáváním, protože povodně a nové případy nemoci covid-19 narušily ekonomickou aktivitu.

Akciové indexy Dow Jones a S&P zaznamenaly rekordní čísla. Reagují na zpomalení inflace

Číst článek

Zpracování ropy v Číně se minulý měsíc dostalo nejníže od května 2020, protože nezávislé rafinerie omezily produkci kvůli přísnějším kvótám, zvýšeným zásobám a poklesu zisku.

Čína je největší světový dovozce ropy. Očekává se, že těžba ropy z břidlic ve Spojených státech se v září zvýší na 8,1 milionů barelů denně, což by bylo nejvíce od března 2020. Vyplývá to z dat, která v úterý zveřejnila americká vláda.

Minulý týden administrativa amerického prezidenta Joea Bidena vyzvala OPEC+, který sdružuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojence v čele s Ruskem, aby zvýšili těžbu ropy a vypořádali se tak s rostoucími cenami benzinu.

Čtyři zdroje však v pondělí agentuře Reuters sdělily, že podle OPEC+ ropné trhy nepotřebují více ropy, než kolik skupiny plánuje v nadcházejících měsících uvolnit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme