Pošta plánuje k počátku března propustit 1500 lidí. Za rušením míst je využití moderních technologií

Česká pošta plánuje k 1. březnu příštího roku zrušit 2371 pracovních míst. Propustí tak zhruba 1500 lidí, protože část pozic je neobsazených. Propuštěným zaměstnancům nabídne rekvalifikaci. Uvedl to mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Pošta zaměstnává zhruba 29 000 lidí. Na propouštění ve státním podniku upozornil server Echo24.cz. Ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD již avizoval, že bude po České poště žádat vysvětlení.

Praha (Aktualizováno: 14:39 23. 11. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta, pošťák, poštovní přepážka

V souvislosti se zavedením moderních technologií mají vzniknout nová pracovní místa, na které se část propuštěných bude moci rekvalifikovat | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Se změnami, které znamenají rušení míst, nesouhlasí největší odborová centrála Podnikový koordinační odborový výbor. „Zaměstnavatel bude rušit pracovní pozice, také budou zřizovány nové. Kolik pošťáků skutečně přijde o práci, bude jasné až po projednání,“ uvedla předsedkyně odborů Jindřiška Budweiserová.

Česká pošta musí kvůli vyobrazení na známce zaplatit atletce Hejnové 150 000 korun, rozhodl soud

Číst článek

Podle webu Echo24.cz by se nejvíce mělo propouštět v Praze. Půjde nejen o zaměstnance poštovních přepážek a listonoše, ale také o řidiče a další pracovníky poštovní přepravy.

Pošta o tom informovala Úřad práce, výpovědi pro nadbytečnost pracovníkům doručí v prosinci, uvedl web.

Se snižováním počtu zaměstnanců pošta počítá ve své střednědobé strategii. Podle té by měl podnik do roku 2025 zrušit 7000 pracovních míst. „Rušená místa chceme nahradit moderními technologiemi i celkovým zefektivněním provozu,“ uvedl Vitík.

V souvislosti s těmito kroky podle něj vzniknou nová pracovní místa, na které se část propuštěných bude moci rekvalifikovat.

„Odcházející zaměstnanci dostanou vyšší odstupné nad rámec zákoníku práce v závislosti na odpracovaných letech u České pošty. Také jednáme o rekvalifikacích a podpoře končících pošťáků a sociálním programu zaměstnanců v předdůchodovém věku,“ dodala Budweiserová.

Česká pošta provozuje 3200 vlastních nebo partnerských poboček. Loni vykázala ztrátu 363 milionů korun. Do roku 2021 se chce podnik vrátit k zisku v řádu desítek milionů Kč a zvýšit tržby o desetinu ze stávajících 18,8 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme