Český rozhlas podle Zavorala nepočítá se zvyšováním poplatku. Do budoucna ale prosazuje indexaci

Český rozhlas v současnosti nepočítá s tím, že by politici měli vůli zvýšit rozhlasový poplatek ze stávajících 45 korun. Do budoucna ale bude prosazovat jeho indexaci. V rozhovoru pro ČTK to řekl generální ředitel rozhlasu René Zavoral. Loni hovořil o přání navýšit poplatek o pět korun.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

René Zavoral

René Zavoral | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Poplatek se podle Zavorala nezvyšoval od roku 2005 a v současnosti je na reálné úrovni zhruba 33 korun. Firma jeho navýšení požadovala v souvislosti se zrušením současného režimu pro odpočet DPH, což by znamenalo výpadek hospodaření zhruba 120 milionů korun.

Radiožurnál se stal druhou nejposlouchanější stanicí v Česku, denně si ho pustí 899 tisíc lidí

Číst článek

Poslanci ale v současnosti projednávají novelu zákona o DPH, která stávající režim pro odpočet DPH pro Český rozhlas (ČRo) a Českou televizi zachovává nejméně do roku 2021.

Indexace poplatku

Po roce 2021 proto bude rozhlas prosazovat indexaci poplatku na inflaci. Příjmy z poplatků tvoří podle Zavorala asi 95 procent rozpočtu Českého rozhlasu. Pro letošní rok rozpočet počítá s navýšením výnosu z poplatků o 19 milionů korun na 2,09 miliardy korun.

„Je potřeba do budoucna zajistit financování ČRo. Indexace poplatku se nám zdá jako politicky nejschůdnější cesta,“ řekl. Jedním z hlavních výdajů podniku jsou mzdové náklady.

Loni se v ČRo zvýšila průměrná měsíční mzda o zhruba 1500 Kč na 39 394 korun a navíc 90 procent zaměstnanců dostalo přidáno i letos od 1. ledna. V letošní listopadové výplatě zaměstnanci dostanou odměnu 12 tisíc korun.

Propouštění, které proběhlo loni, kdy ČRo snížil počet pracovníků o více než 100 lidí, Zavoral letos ani příští rok nechystá.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme