ČEZ vyplatí rekordní dividendu ve výši 145 korun za akcii, kterou navrhla vláda. Stát tak získá 54 miliard

Energetická společnost ČEZ vyplatí svým akcionářům rekordní dividendu z loňského očištěného zisku 145 korun za akcii, z celého zisku tedy téměř 78 miliard korun. Valná hromada tak v pondělí večer schválila návrh, který za stát podalo ministerstvo financí. Jde o nejvyšší dividendu v historii společnosti. Stát tak dostane 54 miliard korun. Zamítnut byl naopak návrh představenstva na dividendu 117 korun za akcii, tedy 80 procent ze zisku.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 22:29 26. 6. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ vyplatí akcionářům rekordní dividendu. Stát navrhnul její výši na 145 korun za akcii (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Dosud nejvyšší dividenda ČEZ byla 53 korun na akcii v roce 2009.

Návrh na zvýšenou dividendu podalo ministerstvo financí v polovině června, přestože původně uvádělo, že vlastní návrh podávat nebude. Představenstvo ČEZ k návrhu státu následně uvedlo, že firma bude schopna pokrýt vyplacení zvýšené dividendy bez nutnosti přijetí mimořádných opatření.

Do budoucna to však podle vedení může snížit likviditu a kreditní rating společnosti. Celkově však návrh ministerstva neohrožuje podle představenstva střední ani dlouhodobou finanční stabilitu společnosti a nemá ani bezprostřední vliv na plánované investice.

Návrh ministerstva hromada schválila jasnou většinou hlasů, podle neoficiálních výsledků více než 90 procent. To podle analytiků není překvapivé.

„K tomu, aby návrh prošel, bylo nutné získat nadpoloviční většinu přítomných. Při pondělní účasti 75,22 procenta všech akcionářů si stát mohl rozhodnout o výši dividendy prakticky sám,“ řekl analytik společnosti XTB Tomáš Cverna. Podle něj jde o pozitivní zprávu pro státní rozpočet i minoritní akcionáře.

Vyšší dividenda ČEZ by do rozpočtu přinesla deset miliard korun navíc, říká Stanjura

Číst článek

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v pondělí ještě před rozhodováním valné hromady řekl, že vyšší dividenda ČEZ by přinesla do státního rozpočtu asi deset miliard korun navíc.

Peníze podle něj poslouží zejména na pokrytí nákladů, které způsobily vysoké ceny energií, tedy na kompenzace domácnostem a firmám, na příspěvek na bydlení a na mimořádnou valorizaci důchodů.

Valná hromada v pondělí zatím v rámci svého programu dokončila tři body z celkových sedmi. První bod věnovaný zprávám představenstva a dozorčí rady společnosti trval více než deset hodin, byl tak dosud nejdelší, řekl mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Akcionáři během toho položili kolem 130 dotazů. Největší část dotazů prvního bodu se týká tzv. rozdělení části skupiny ČEZ, jejího rekordního zisku v loňském roce, přístupu firmy k takzvané windfall tax z nadměrného zisku nebo plánů společnosti do budoucna.

Mám pochybnosti o ústavnosti lex ČEZ. S vládou o tom chceme debatovat, říká poslanec ODS Haas

Číst článek

Následně akcionáři schválili účetní závěrky společnosti za loňský rok. V dalším průběhu byly kromě dividendy schváleny objemy peněz firmy na dary. V příštím roce budou činit 250 milionů korun a letos 200 milionů korun.

Schválena byla také zpráva o příjmech členů orgánů společnosti. Do konce programu valné hromady tak zbývají ještě dva body. Mezi nimi například volba členů dozorčí rady.

Stát je majoritním vlastníkem společnosti, nyní drží zhruba 70 procent akcií ČEZ.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme