Ministerstvo financí navrhlo zvýšení dividendy z zisku energetické firmy ČEZ na 145 korun

Ministerstvo financí navrhlo zvýšení dividend z loňského zisku energetické firmy ČEZ. Zvýšit by se měly na 145 korun za jednu akcii. Požaduje tak vyplatit sto procent loňského rekordního zisku firmy. Ministerstvo to oznámilo v tiskové zprávě. Ze strany státu jde o protinávrh k dřívějšímu oznámení vedení společnosti, které avizovalo, že chce letos vyplatit 117 korun za akcii.

Praha (Aktualizováno: 22:34 17. 6. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Od státu dostaneme na dividendách od ČEZu 54 miliard korun. To je o 10 miliard korun víc oproti tomu s čím se doposud počítalo.

Ministerstvo financí o protinávrhu na zvýšení dividend ČEZu původně neuvažovalo. Stav státního rozpočtu se ale změnil. Jen za prvních pět měsíců letošního roku dosáhl schodek hospodaření státu ztráty 271 miliard, přitom za celý rok je naplánovaný deficit 295 miliard.

Studie: zelená transformace vyjde Česko na 3,2 bilionu korun, bez investic hrozí zpomalení růstu ekonomiky

Číst článek

Ministr financí Zbyněk Stanjura proto na začátku června vyzval rezorty, aby se připravily na škrty ve výši 20 miliard korun.

Zvýšením dividend si v příjmech od ČEZU zajistil 10 miliard navíc – je ale otázka, jestli se o to sníží požadované škrty anebo se ukazuje, že díra v rozpočtu do konce roku oproti plánovanému schodku má být ještě víc, než se čekalo, a prostě se shání peníze kde se dá.

Podle mluvčího firmy ČEZ Ladislava Kříže o tom bude představenstvo firmy jednat v pondělí, následně má vydat své stanovisko. O samotné dividendě se bude hlasovat 26. června na valné hromadě ČEZU.

Vzhledem k tomu, že stát drží 70 % akcií, tak se dividenda zjevně prostě odhlasuje a je jedno, co si o tom představenstvo vlastně myslí. Podle neoficiálních informací ale s výplatou celého očištěného zisku ve výši 78,4 miliardy korun nemá problém.

Nadšení budou i soukromí akcionáři, kteří si rozdělí zbylých zhruba 25 miliard. Pro zajímavost o rok dříve byla dividenda 48 korun na akcii, nyní tedy dostanou majitelé akcií skoro o stokorunu více.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme