Čínský HDP se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 4,5 procenta. Pomohlo zrušení proticovidových opatření

Čínský hrubý domácí produkt (HDP) se v prvním letošním čtvrtletí meziročně zvýšil o 4,5 procenta, tedy více, než se čekalo. S odvoláním na čínský statistický úřad to v úterý uvedla agentura Reuters, podle níž analytici očekávali čtyřprocentní růst HDP. K rychlejšímu oživení druhé největší ekonomiky světa podle agentury přispělo ukončení přísných protiepidemických opatření koncem loňského roku.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínští statistici uvedli, že ekonomika země „vykázala plynulé oživení“ (ilustrační foto)

Čínští statistici uvedli, že ekonomika země „vykázala plynulé oživení“ (ilustrační foto) | Foto: Tingshu Wang | Zdroj: Reuters

Podle agentury AP je růst do značné míry důsledkem oživení spotřeby, protože lidé po zrušení velmi přísných covidových omezení začali znovu ve velkém navštěvovat nákupní centra a restaurace.

Měnový fond zlepšil odhad růstu světové ekonomiky. Má tomu pomoci oživení aktivity v Číně

Číst článek

Čínští statistici uvedli, že ekonomika země „vykázala plynulé oživení“, zároveň ale varovali, že jeho základy ještě nejsou pevné, a to i kvůli „složité a nestálé“ situaci v zahraničí.

Pro letošní rok si čínská vláda stanovila za cíl růst HDP okolo pěti procent. Loni růst hrubého domácího produktu asijské mocnosti meziročně zpomalil na tři procenta, což bylo oproti roku 2021 o 5,1 procentního bodu méně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme