ČNB nebude zvedat základní úrokovou sazbu, zároveň ruší intervence na podporu koruny

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek podle očekávání znovu ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Informovala o tom mluvčí ČNB Petra Krmelová. Na stejné úrovni je základní sazba od loňského června. Bankovní rada také formálně ukončila intervenční režim na podporu kurzu koruny zahájený v květnu 2022.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

ČNB od října 2022 na devizovém trhu neintervenovala proti oslabení koruny. Bankovní rada dnes upozornila, že bude vždy z principu bránit nadměrným kurzovým výkyvům ohrožujícím cenovou či finanční stabilitu, kdykoli to uzná za vhodné. S formálním ukončením intervenčního režimu bankovní rada také obnovila program odprodeje části výnosů z devizových rezerv.

Dluhy českých domácností u bank v červnu stouply na 2,21 bilionu. Většina z toho jsou úvěry na bydlení

Číst článek

Kromě základní úrokové sazby ponechala bankovní rada beze změny i lombardní a diskontní úrokovou sazbu. Lombardní sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů, zůstala na osmi procentech. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, je nadále šest procent.

Aktuální období beze změn úrokových sazeb je nejdelší od roku 2017. Tehdy skončila téměř pětiletá fáze, kdy základní úroková sazba byla beze změny na 0,05 procenta. Od roku 2017 bankovní rada měnila sazby přinejmenším jednou ročně.

Rozhodnutí bankovní rady odpovídá očekáváním analytiků. Podle nich sice cenové tlaky v ekonomice zvolňují, inflace ale zůstává příliš vysoko na to, aby centrální banka mohla začít se snižováním sazeb. Červnová inflace byla 9,7 procenta.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme