Pravidla u hypoték se od ledna zmírní. Centrální banka ruší limit dluhu vůči ročnímu příjmu

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve středu zmírnila pravidla pro poskytování hypoték. Od ledna už banky nebudou muset uplatňovat limit maximální výše celkového dluhu žadatele vůči jeho ročnímu příjmu (DTI). V platnosti nadále zůstává maximální poměr výše hypotečního úvěru vůči hodnotě zastavené nemovitosti. Oznámila to členka bankovní rady Karina Kubelková.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka (ilustrační foto)

Od ledna bude u poskytování hypoték platil pouze limit LTV | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Limit celkového dluhu žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu dosud byl 8,5, pro žadatele do 36 let 9,5.

ČNB o jeho zrušení rozhodla kvůli tomu, že vyšší úrokové sazby omezují rizika související s úrovní příjmů žadatelů. Řízení těchto rizik tak může centrální banka ponechat přímo na poskytovatelích hypoték.

Už od července přestala ČNB vyžadovat uplatňování limitu výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu (DSTI). V platnosti tak zůstává pouze limit LTV, který bude i nadále 80 procent, u žadatelů do 36 let 90 procent.

Bez hypotečního boomu

„V prostředí významných makrofinančních nejistot přetrvává riziko výraznějšího poklesu cen nemovitostí, které si vyžaduje i nadále působení ukazatele LTV. Vyšší úrokové sazby a utlumená hypoteční aktivita výrazněji omezují rizika související s úrovní příjmů žadatelů a řízení těchto rizik ponecháváme plně na poskytovatelích,“ řekla Kubelková.

Češi si v říjnu vzali víc hypoték než loni. Trh i tak očekává, že ČNB sníží úrokové sazby

Číst článek

Ředitel sekce finanční stability centrální banky Libor Holub uvedl, že banky dosud dodržovaly limity LTV i DTI. Po červencovém uvolnění limitu DSTI podle Holuba vzrostl podíl hypoték, které ČNB považuje za rizikové, jejich objem ale nepředstavuje riziko pro stabilitu finančního systému. Ani po konci uplatňování limitu DTI nečeká ČNB hypoteční boom.

„Podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů budou nadále limitovány vysokými sazbami, navíc je ekonomika stále utlumená,“ řekl.

Příjem 85 000 korun

Podle národní banky se také začalo snižovat nadhodnocení bytů, pro domácnosti s mediánovými příjmy ale stále zůstávají nadhodnocené o zhruba 60 procent. Domácnosti, které čerpají hypoteční úvěr na vlastní bydlení, tak podle centrální banky nadále mohou podstupovat zvýšené riziko nesplácení.

Dávku na bydlení dostane v Praze i rodina s příjmem 80 tisíc. Lidé o ni žádají čím dál víc, srovnává sociolog

Číst článek

Méně než deseti procentům domácností umožňují jejich příjmy bezpečné dluhové financování průměrného bytu při současné výši úrokových sazeb.

Holub doplnil, že za posledních pět let se zvýšila průměrná výše hypotečního úvěru o polovinu na 3,1 milionu korun. Zkrátila se také doba fixací na průměrných 4,3 roku, což podle Holuba souvisí s očekávaným poklesem úvěrových sazeb.

O 60 procent vzrostl průměrný čistý příjem žadatelů o hypotéku, který nyní dosahuje 85 000 korun. Podle Holuba je to z hlediska stability systému dobrá zpráva, protože je pravděpodobné, že dlužníci mají vyšší finanční rezervy, takže klesá riziko nesplácení úvěrů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme