Deficit veřejných financí loni klesl na 3,6 procenta HDP. Celkový vládní dluh ale stoupl

Deficit veřejných financí v loňském roce klesl na 3,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z předloňských 5,1 procenta. Celkový vládní dluh stoupl ze 42 procent na 44,1 procenta HDP. Informoval o tom v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Jeho údaje jsou součástí notifikace vládního deficitu a dluhu, které předkládá Eurostatu každá členská země EU.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní tiskárna cenin

Státní tiskárna cenin | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Hospodaření vládních institucí za rok 2022, které skončilo schodkem ve výši 247,5 miliardy korun, se oproti předchozímu roku vylepšilo o 63,1 miliardy Kč,“ uvedla ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ Helena Houžvičková.

Největší podíl na výsledku mělo i nadále především hospodaření ústředních vládních institucí, které skončilo ve schodku 298 miliard korun.

Naopak hospodaření místních institucí, tedy obcí a krajů, bylo v přebytku 52,8 miliardy korun. Fondy sociálního zabezpečení a zdravotních pojišťoven pak vykázaly deficit 2,2 miliardy korun. 

Celkové příjmy vládních institucí vzrostly meziročně o 6,9 procenta, což v absolutním vyjádření představovalo nárůst o 252,3 miliardy korun. Nejvíce rostly příjmy ze sociálních příspěvků a z daní z výroby a dovozu.

Výdaje vládního sektoru se zvýšily o 5,4 procenta, tedy o 189,2 miliardy korun. Největší nárůst byl u vyplacených sociálních dávek, výdajů na hrubou tvorbu kapitálu a vydané úroky. Nižší byly naopak dotace.

Celkový vládní dluh v absolutní částce loni stoupl zhruba o 430 miliard na 2,997 bilionu korun. Z toho je převážná část tvořena vydanými dluhopisy, jejichž objem se zvýšil meziročně o 239,3 miliardy korun.

Statistici zároveň upozornili na to, že revidovali deficit veřejných financí za předloňský rok o 0,9 miliardy korun kvůli aktualizaci údajů za daně a přijaté sociální příspěvky. V roce 2021 tak deficit veřejných financí v absolutní částce činil 310,6 miliardy korun.

Saldo veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů a firem, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme