Téměř tři stovky zemědělců zatím nedostaly základní dotace. Hrozí, že přijdou o dodavatele i půdu

Téměř tři stovky jihočeských a západočeských farmářů nedostaly stále základní zemědělské dotace. Jde o finanční podporu příjmu pro udržitelnost na hektar zemědělské půdy. Státní zemědělský intervenční fond přitom žádosti loni schválil. Peníze zemědělcům teď chybí v rozpočtu, což jim komplikuje například splácení úvěrů.

České Budějovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senoseč

Stovky zemědělců zatím nedostaly základní dotace (ilustrační foto) | Zdroj: Shutterstock

„Tady máme traktor, ten bohužel jezdí na naftu. Odebíráme ji od stálého dodavatele, kterému dlužíme několik desítek tisíc,“ ukazuje v areálu společnosti VMV Agro jednatel Michal Beneš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se zemědělci, kteří čekají na výplatu dotací, mluvila Jitka Cibulová Vokatá

Do problémů se dostal kvůli nevyplacení dotací. „V minulých letech výplata probíhala tak, že základní platby na jeden hektar zemědělské plochy byly rozdělené vždy na výplatu zálohy a doplatek, s čímž jsme počítali a podle toho jsme si rozdělili výdaje,“ popisuje.

Společnost počítala, že do konce loňského roku dostane z přiznaných dotací zhruba půl milionu korun. To, že se peníze na jejím účtu ještě neobjevily, znamená pro zemědělce velkou hrozbu.

„Hrozí penále z nedodržení splatností a může to končit i vypovězením smluvních vztahů s dodavateli. Také hrozí, že vlastník dá výpověď z pachtovní smlouvy a my přijdeme o půdu, kterou dlouhodobě obděláváme,“ vysvětluje Michal Beneš.

Zhruba třicet procent

Podle informací agrární komory zmíněné zemědělské dotace zatím v Jihočeském a Plzeňském kraji nedostalo zhruba třicet procent úspěšných žadatelů.

Systém dotací je moc komplikovaný. Jen papírování stálo za sedm let 30 miliard, kritizují kontroloři

Číst článek

„Nemohou v ideální době, která je teď, nakupovat levnější paliva, splácet DPH a ta rozkolísanost se určitě projeví i v daňových přiznáních, pokud dostanou dvě dotační platby v jednom roce,“ komentuje ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Podle mluvčí státního zemědělského intervenčního fondu Evy Češpivy byli farmáři o změnách vyplácení dotací včas informováni.

„O důvodech, proč nebyly zálohy v loňském roce realizovány, jsme informovali poprvé loni na jaře a poté opakovaně na různých komunikačních platformách. Administrace společné zemědělské politiky doznala v roce 2023 poměrně zásadních změn a došlo z hlediska IT systému k jejímu ztížení. Samotné výplaty podpor probíhají ale se stejnou dynamikou jako v letech minulých,“ uvádí.

Podle podmínek Evropské unie by měli zemědělci dostat 95 procent všech plateb nejpozději do konce června.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme