Honduraská zvláštní ekonomická zóna přijala bitcoin za legální platidlo. Použít ho mohou podniky i úřady

Zvláštní ekonomická zóna ve středoamerickém Hondurasu přijala bitcoin a další kryptoměny jako zákonné platidlo. Ve čtvrtek to podle agentury Reuters uvedli její představitelé. Speciální zóna s názvem „Honduras Prospera“ byla založena v roce 2020, aby pomohla podpořit investice. Má správní, fiskální a rozpočtovou autonomii.

Tegucigalpa Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitcoin (ilustrační foto)

Honduraská centrální banka uvedla, že za transakce s kryptoměnami nemůže ručit (ilustrační foto) | Foto: Miloslav Hamřík | Zdroj: Český rozhlas

„Flexibilní regulační rámec společnosti Prospera umožňuje kryptoinovaci a používání bitcoinů obyvateli, podniky a úřady,“ uvedl Honduras Prospera v prohlášení.

Bitcoin překonal hranici 47 000 dolarů a dostal se na letošní maximum. Posiluje i ethereum

Číst článek

Ekonomická zóna také umožní obcím, místním samosprávám a mezinárodním firmám vydávat bitcoinové dluhopisy z jurisdikce oblasti.

Honduras Prospera pokrývá části malebného ostrova Roatán a také město La Ceiba na honduraském pobřeží Karibského moře.

Salvador, který s Hondurasem sousedí, přijal bitcoin jako zákonné platidlo jako první země na světě loni v září. Zavádění možnosti platit bitcoiny tam ale nebylo bez problémů. Naráželo na veřejnou skepsi i na nevoli Mezinárodního měnového fondu.

Honduraská centrální banka uvedla, že za transakce s kryptoměnami nemůže ručit. „Jakákoli transakce provedená s tímto typem virtuálního aktiva spadá do odpovědnosti a rizika osoby, která ji provádí,“ uvedla banka v prohlášení, které agentuře Reuters zaslala.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme