Bude menší nabídka knih? Nakladatelé se po zdražení papíru a energií obávají i zvýšení daňové sazby

S potížemi se potýkají mnozí nakladatelé knih a časopisů. V nedávné minulosti museli řešit zdražení papíru a energií, teď je straší plánované zvýšení daně z přidané hodnoty. Podle knihkupců by to mělo negativní dopad na nabídku knižních titulů.

Olomouc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svět knihy 2022

Bude méně knih? (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Problémy řeší třeba nakladatelství v Olomouci. „Poměrně drastickým způsobem se nám v únoru a v březnu snížily tržby na prodejně a v e-shopu. Ten propad v březnu je kolem 25 až 30 procent,“ ukazuje na monitoru počítače sloupce s daty ředitel vydavatelství Univerzity Palackého Aleš Prstek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bude menší nabídka knih? Nakladatelé se po zdražení papíru a energií obávají zvýšení daňové sazby

Problémy řešil už loni. „Zdražily vstupy, jak energie, tak ceny papíru. Byly tu problémy kvůli dřevu, papír se nevyráběl, jak bylo potřeba. Lidé se předháněli, kdo dostane papír, a kdo ne. To zvedlo obrovským způsobem cenu výroby knih,“ přibližuje Prstek.

Svaz českých knihkupců a nakladatelů upozorňuje, že při zdražení knih zůstává celková tržba za knihy zhruba stejná, ale prodá se méně kusů knih. Knižní trh by tak podle svazu ročně přišel asi o 300 milionů korun.

To znamená menší investice. Důsledkem je úpadek knižního trhu i možné krachy některých nakladatelů.

‚Protikulturní akt‘

Ministerstvo financí v těchto dnech řeší možné zvýšení daně z přidané hodnoty na knihy z 10 do minimálně 14procentní sazby. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je cílem hlavně zjednodušení celého daňového systému.

Brněnské Medlánky zaplatí dětem a seniorům roční registraci do knihovny. Chtějí zvýšit počet čtenářů

Číst článek

To by ale způsobilo potíže například olomouckému nakladatelství Burian a Tichák. Vydávají dvouměsíčník Listy a knížky například s historickou tematikou nebo uměleckou literaturu. Zdražování by byl podle Tomáše Ticháka protikulturní akt.

„Chceme bojovat dál. Třeba časopis Listy vychází 52 let, tak musíme vymyslet, jak bude vycházet i ten 53. rok,“ uvádí Tichák.

Svaz českých knihkupců a nakladatelů upozorňuje, že nižší dostupnost knih se může promítnout do nižší čtenářské gramotnosti, do horší dostupnosti odborných knih a menší nabídky knižních titulů.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme