Po jmenování Aleše Michla guvernérem ČNB česká koruna ztrácí. Ve vztahu k euru už o procento

Česká koruna v reakci na zveřejnění jména nového guvernéra České národní banky Aleše Michla prudce ztrácí. K euru nejprve překonala úroveň 25,23 Kč za euro, v bezprostřední reakci tak přišla o více než jedno procento. Později oslabovala o téměř padesát haléřů. V úterý byl kurz 25 korun za euro. Podobně silným propadem si prochází také na páru s americkým dolarem, uvedl analytik XTB Jiří Tyleček.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, ilustrační foto

Česká koruna ve středu po jmenování Aleše Michla guvernérem ČNB zaznamenala propad oproti euru, dolaru i dalším evropským měnám (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

O něco nižší ztráty pak zaznamenává koruna podle něj k dalším středoevropským měnám. Michl podle Tylečka hlasoval proti všem osmi zvýšením sazeb od června minulého roku.

„Investoři se bojí, že centrální banka přestane být razantní v dalším růstu sazeb. Může je také znepokojovat Michlův netradiční pohled na realizaci měnové politiky, který v posledních letech několikrát prezentoval,“ dodal.

Analytici: Inflace bude dál stoupat, v nejbližších měsících může překonat i 15 procent

Číst článek

Michl je podle analytika společnosti Purple Trading Jaroslava Tupého stoupencem holubičího křídla bankovní rady spolu s Oldřichem Dědkem. Oba dva na posledních zasedáních ČNB vždy vystupovali proti zvyšování základní úrokové sazby.

Inflace roste nejrychleji od roku 1993. ‚Potraviny budou dál výrazně zdražovat,‘ míní ekonom Bureš

Číst článek

„Jmenování Michla do vedení ČNB by tedy mohlo kompletně změnit rétoriku ČNB a rovněž změnit její pohled na další růst úrokové sazby. Koruna reagovala na jmenování Michla prudkým oslabením, jen během středy již oslabila česká koruna o padesát haléřů. Od minulého týdne, kdy byl Michl pozván k prezidentovi a jeho jmenování se tak jevilo vysoce pravděpodobné, oslabila koruna celkem o rovnou jednu korunu,“ upozornil Tupý.

Michl nastupuje do svého úřadu od 1. července, nicméně ještě v červnu bude jedno další zasedání bankovní rady pod vedením Jiřího Rusnoka. Tam se podle Tupého vzhledem k poslednímu zveřejnění růstu meziroční inflace na 14,2 procenta očekávalo další zvýšení centrální úrokové sazby o dalších padesát bodů na 6,25 procenta.

„Dá se očekávat, že nové vedení bankovní rady bude spíše preferovat slabší korunu, což se odráží na oslabování koruny v posledních dnech,“ podotkl Tupý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme