Přibývá podvodníků, kteří na sítích lákají k nákupu kryptoměn. ‚Zde opravdu nezbohatnete,‘ varuje expert

Češi v loňském roce investovali do kryptoměn 53 miliard korun. Vyplývá to z dat České kryptoměnové asociace. Ta zároveň upozorňuje na to, že přibývá podvodníků, kteří se snaží přesvědčit lidi k investici do kryptoměn. Ti, kteří jim uvěří, tak můžou přijít o peníze.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kryptoměny

Podle České kryptoměnové asociace investovali Češi v loňském roce 53 miliard korun do kryptoměn (ilustrační foto) | Zdroj: Unsplash | Licence Unsplash,©

„Pokud začnete s tisíci eury, po třech dnech vyděláte 15 tisíc eur. Docela úžasné, že?“ Právě taková oslovování prostřednictvím sociálních sítí a lákání na investice do kryptoměn jsou v poslední době podle společnosti ESET stále častější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přibývá podvodníků, kteří na sociálních sítích oslovují nové investory do kryptoměn, varují experti

Robert Šuman, vedoucí pražského detekčního a analytického týmu společnosti, pečlivě prochází zprávy od údajných obchodníků s kryptoměnami. „Nejdříve vás osloví nějaký náhončí, to je člověk, který pročítá diskuse a hledá potenciální oběť. Potom už ulovenou rybu, pokud projevíte zájem, dále přesměruje na nějakého konkrétního obchodníka,“ vysvětluje Radiožurnálu.

A právě před takovými podezřelými obchodníky varuje i Česká kryptoměnová asociace. „Z první dobré bych si rozhodně dával pozor, pokud mě někdo ohledně investic osloví přes instagram nebo obdobné sociální sítě, není to obvyklý kanál, přes který by se tak mělo dít,“ varuje její předseda, František Vinopal.

V tomto případě navíc následný mentor doporučil stažení aplikace k obchodování s kryptoměnami do mobilního telefonu. „Klikněte na tento odkaz a nainstalujte si aplikaci, poté mi pošlete snímek obrazovky. Až budete hotoví, ukážu vám co dál,“ zněla jeho zpráva.

Bezcenné kryptoměny

Před takovým krokem ale Šuman varuje. Instalace programu totiž může být nebezpečná a uživatele dovede k nákupu bezcenné kryptoměny.

‚Regulační průhlednost.‘ Evropský parlament schválil první soubor opatření pro kryptoměny na světě

Číst článek

„Zaplatíte za ni, v tomto případě přes Trust wallet, a zjistíte, že ji už pak nemůžete prodat, že vlastně není na trhu žádný kupce a přijdete tak o peníze. Druhý případ je, že jste přes peněženku instruování k nákupu běžné kryptoměny, třeba bitcoinu nebo etherea a útočníci z vás pak nějakým způsobem vytáhnou klíče k uvedené peněžence a sami pak dále nakládají s těmi bitociny,“ popisuje praktiky.

„Pokud si něco stahujete, rozhodně si to najděte sami, nikdy neklikejte na odkazy, které vám posílá osoba, se kterou jste se začali bavit před několika minutami nebo dny,“ doplňuje František Vinopal. Lidé by tak měli být obezřetní a nejlépe pak na takové zprávy nereagovat.

„Zde opravdu nezbohatnete, ani se zde nepohybuje nějaký dav altruistů s ochotou vás udělat bohatým. Je tomu přesně naopak,“ doplňuje Robert Šuman.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme