Od výplaty k výplatě žije 45 procent zaměstnanců, 15 procent je v extrémní finanční nouzi, říká analytik

Reálná mzda v Česku se meziročně snížila o 9,8 procenta, jde přitom o největší pokles od roku 1989. Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že přestože průměrná mzda stoupla oproti stejnému období minulého roku o 4,4 procenta na 40 086 Kč, mzda dvou třetin zaměstnanců je nižší než zmíněná průměrná mzda. Vysoká inflace, která ovlivňuje propad mezd, se očekává i v příštích měsících a reálné mzdy tak pravděpodobně v blízké době stoupat nebudou.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, ilustrační foto

15 procent zaměstnanců je v extrémní finanční nouzi (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Inflace ,drtí‘ peněženky domácností a zaměstnanců. Tempo růstu mezd zdaleka inflaci nestačí, přestože firmy ji chtějí do určité míry kompenzovat. Spousta firem si nemůže dovolit přidávat takovou rychlostí, aby kupní síla zůstala na podobné úrovni jako před začátkem války a extrémního tlaku, který bude na domácnosti dopadat i nadále,“ popisuje pro Český rozhlas Plus analytik pracovního trhu společnosti LMC Tomáš Ervín Dombrovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reálná mzda po zahrnutí inflace v Česku klesá už tři čtvrtletí po sobě. Poslechněte si celé Téma dne. Moderuje Jan Burda

Podle něj se kvůli vysoké inflaci, energetické krizi a poklesu reálných mezd část obyvatel ocitá pod velkým finančním tlakem. „Ze současných průzkumů vyplývá, že 45 procent zaměstnanců dnes žije od výplaty k výplatě. Nemohou si dovolit nenadálé jednorázové výdaje, do nichž teď spadají třeba i účty za energie.“

Podle Dombrovského je dalších 15 procent zaměstnanců v extrémní finanční nouzi. Jde přitom o legálně zaměstnané lidi, kteří však mají exekuce nebo vícečetné půjčky, které nezvládají splácet.

Jak zvýšit mzdy?

Jedním z požadavků odborů, které na manifestačním mítinku s názvem Proti chudobě vládě navrhly jako řešení dopadů zdražování a energetické krize na zaměstnance a jejich rodiny, bylo navýšení platů a mezd. Josef Středula požaduje zvýšení minimální mzdy o dva tisíce korun v letošním roce a o další 2 tisíce v roce příštím.

„Změna práce je jednou z možností, jak si finančně polepšit.“

Tomáš Ervín Dombrovský

„V evropském kontextu máme jedny z nejnižších výdajů na snižování dopadů této krize, jde pouze o dvě nebo tři desetiny procenta HDP oproti jiným státům. A tudíž dochází k poklesu reálných mezd,“ vysvětluje Martin Fassman, vedoucí makroekonomického oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů.

Jednou z cest, jak si finančně polepšit, může být i změna práce, přestože většina zaměstnanců si v současné době chce spíše udržet stabilní zaměstnání. To dokazuje i snížení počtu reakcí na nové pracovní pozice, kterých je nyní zhruba o 20 procent méně než v roce 2019.

Reálná mzda klesá už tři čtvrtě roku. Po započtení inflace se snížila o 9,8 procenta

Číst článek

„Za poslední tři měsíce nástupní mzdy meziročně vzrostly o deset procent, zatímco stávající zaměstnanci si polepšili v průměru pouze o 4,4 procenta. Změna práce je tudíž jednou z možností, jak si finančně polepšit,“ shrnuje Dombrovský.

Konkurenceschopnost českých firem klesá

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje se české firmy nachází v podmínkách, které je oproti podnikům z jiných evropských zemí staví do znevýhodněné pozice.

„Jde o vyšší inflaci, která souvisí i s českou korunou. V důsledku pak v Česku máme vyšší úrokové sazby, a tím pádem vyšší náklady oproti jiným soutěžitelům v EU. Vzhledem k tomu, že 85 procent českého exportu končí v zemích EU, jsou české firmy v nevýhodné pozici i kvůli státním příspěvkům, které jsou v jiných zemích vyšší než v Česku,“ doplňuje Rafaj.

Poslechněte si celé Téma dne v audiozáznamu. Moderuje Jan Burda.

Jan Burda, Anna Rychnovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme