Nejvyšší inflace v Evropské unii. V Česku rostou spotřebitelské ceny nejvíce ze všech zemí

Ve středu evropský statistický úřad Eurostat zveřejnil data, ze kterých vyplynulo, že roční inflace Evropské unie klesla v dubnu na 0,7 % oproti předchozímu měsíci, kdy činila 1,2 %. O rok dříve byla míra inflace 1,9 %. Nejvyšší roční sazby byly zaznamenány v Česku (3,3%), Polsku (2,9%) a Maďarsku (2,5%).

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

Spotřebitelské ceny rostou v Česku nejvíce ze všech členských zemí EU. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ve třinácti státech Evropské unie zažívají, na rozdíl od České republiky, deflaci, tedy pokles spotřebitelských cen, vyplývá to z informací zveřejněných Eurostatem. Nejnižší roční sazby byly zaznamenány ve Slovinsku (-1,3%), na Kypru (-1,2%), Estonsku a Řecku (oba -0,9%).

Euro area annual #inflation down to 0.3% in April (0.7% in March) ec.europa.eu/eurostat/en/we…

11:00 – 20. 05. 2020

42 49

Ve srovnání s březnem klesla meziroční inflace ve dvaceti šesti členských státech a v jednom zůstala stabilní. V zemích eurozóny činila v dubnu průměrná meziroční inflace 0,3 procenta. V minulém měsíci se jednalo o 0,7 % a před rokem v dubnu byla hodnota meziroční inflace 1,7 %.

V dubnu nejvíce přispěly k roční míře inflace v eurozóně potraviny, alkohol a tabák, následované službami, neenergetickým průmyslovým zbožím a energií.

Inflace je nárůst všeobecné cenové hladiny zboží a služeb v ekonomice za určité časové období. Inflaci lze také definovat jako snížení kupní síly peněz.

Ceny v průmyslu

U průmyslových výrobců ceny v Česku v dubnu naopak meziročně klesly o 0,8 procenta po březnovém růstu o 0,4 procenta. Snížily se poprvé od února 2018. Ceny v zemědělství klesly o 2,5 procenta, u stavebních prací a tržních služeb pro podniky se ceny v dubnu meziročně zvýšily. Údaje ve středu zveřejnil Český statistický úřad.

Ceny u výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Míra spotřebitelské inflace v dubnu klesla na 3,2 procenta z březnových 3,4 procenta. Důvodem byl hlavně pokles cen pohonných hmot.

Také u výrobců v dubnu klesly především ceny v odvětví koksu a ropných produktů. Ceny chemických látek a výrobků byly meziročně nižší o 12,7 procenta, klesly také ceny v kovovýrobě a dobývání. Zvýšily se ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 8,6 procenta a vzrostly také ceny v potravinářství o 4,5 procenta.

Ceny zemědělských výrobců se v dubnu 2020 meziročně snížily o 2,5 %, ceny průmyslových výrobců o 0,8 %. Ceny stavebních prací byly vyšší o 4,1 %, ceny tržních služeb pro podniky o 2,3 %: czso.cz/csu/czso/cri/i…
#čsú #ceskystatistickyurad #rychlainformace #ceny

09:12 – 20. 05. 2020

4

Ceny v zemědělství zpomalily v dubnu meziroční pokles na 2,5 procenta z březnových 4,2 procenta. V rostlinné výrobě se ceny snížily o 7,2 procenta, u ovoce ale vzrostly o dvě třetiny. V živočišné výrobě ceny stouply o 3,1 procenta.

Ceny stavebních prací se podle odhadů v dubnu zvýšily proti loňsku o 4,1 procenta, v březnu rostly o desetinu procentního bodu rychleji. V tržních službách pro podniky ceny zpomalily v dubnu meziroční růst na 2,3 procenta z březnových 2,8 procenta.

Meziměsíčně klesly ceny v průmyslu o půl procenta a v tržních službách pro podniky o desetinu procenta. Vzrostly ceny zemědělských výrobců o 0,6 procenta a stavebních prací o 0,3 procenta.

ČTK, ada Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme