Německo navýšilo rozpočtový schodek na rok 2023, nově činí přes jeden bilion korun

Německo chce v nadcházejícím roce hospodařit s větším schodkem, než původně ministr financí Christian Lindner předpokládal. Místo původně navrženého deficitu 17,2 miliardy eur (418 miliard korun) by to nově mělo být 45,6 miliardy eur (1,1 bilionu korun), což ale i tak poprvé od roku 2019 umožní udržet podmínky dluhové brzdy. Vyplývá to z návrhu, na kterém se v noci na pátek podle vládních poslanců dohodl rozpočtový výbor Spolkového sněmu.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf FDP Christian Lindner

Německý ministr financí Christian Lindner | Zdroj: Reuters

Návrh pro nadcházející rok počítá s výdaji 476,3 miliardy eur (11,6 bilionu korun), což je o asi 31 miliard více (753 miliard korun), než původně Lindner plánoval. Letošní hospodaření Německa by pak mělo skončit schodkem 138,9 miliardy eur (3,4 bilionu korun).

Zmrtvýchvstání Olafa Scholze. Jak se stalo, že dříve odepisovaný sociální demokrat sahá v Německu po moci?

Číst článek

Spolkový sněm bude o rozpočtu debatovat v plénu za dva týdny, hlasování se očekává 25. listopadu.

Až do pandemie covidu-19 hospodařilo Německo s rozpočtovými přebytky, masivní podpora firem a zaměstnanců a také plány na obnovu hospodářství ale způsobily výrazné zadlužení.

Předloni si země vypůjčila 130 miliard eur (3,2 bilionu korun), což bylo tehdy nejvíce v dějinách spolkové republiky. Loni zadlužení vzrostlo o 215,4 miliardy eur (5,2 bilionu korun).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme