Němečtí politici kritizují Volkswagen za továrnu v čínském Sin-ťiangu. Firma zneužívání Ujgurů popírá

Německé koncerny přehodnocují svůj byznys v Číně - konkrétně v provincii Sin-ťiang. Vedou je k tomu nová zjištění novinářů, podle kterých firmy těží i z pracovních táborů, kde režim vězní příslušníky ujgurské menšiny. Jedna velká společnost se kvůli tomu z regionu úplně stahuje, a předem to nevylučuje dokonce ani automobilka Volkswagen.

Od stálého zpravodaje Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen

Volkswagen má v Sin-ťiangu jednu továrnu (ilustrační foto) | Foto: Stephane Mahe | Zdroj: Reuters

Německý koncern BASF se z provincie Sin-ťiang nejspíš stahuje nadobro. Stanice ZDF a magazín Spiegel se zaměřili na dceřiné firmy, které tam koncern provozuje. Zahraniční investoři můžou v Číně podnikat v podstatě pouze tehdy, pokud to dělají napůl se státní firmou.

V případě BASF jde o společnost, která se prý aktivně podílí na útlaku Ujgurů. Její zaměstnanci se údajně dokonce zapojovali do kampaní řízených vládnoucí stranou a pomáhali udržovat systém, ve kterém se tamní ujgurská menšina vytlačuje na okraj společnosti.

Čína omezuje výzkumníky, kteří se zabývají utlačováním Ujgurů. Ti ale našli způsob, jak to obejít

Číst článek

Pro BASF je přitom Čína nejdůležitějším trhem na světě. Vedení firmy ji dokonce označuje za budoucí středobod chemického průmyslu. Po zjištění CDF a Spiegelu nicméně ustoupilo a z provincie Sin-ťiang se stahuje. Své podíly v tamních závodech sice firma odprodá, ale v Číně se bude angažovat i dál. Teprve nedávno oznámila zatím vůbec největší zahraniční investici, kterou Čína získala.

Volkswagen

Tlak na koncern Volkswagen vyvíjí dokonce i němečtí politici. Volkswagen má v Sin-ťiangu jednu továrnu. Kvůli politické debatě v ní už předem udělala audit a interní šetření prý neukázalo, že by závod jakkoliv těžil z práce vězňů. Jenže analýza se zaměřila pouze na poměry uvnitř samotného závodu a neřešila dodavatele nebo partnerské firmy.

Deník Handelsblatt přitom v úterý zjistil, že právě touto cestou se věznění Ujguři zneužívají. Prý se podíleli třeba na stavbě testovacího polygonu, který si tam Volkswagen zřídil. Areál zpravuje napůl Volkswagen a napůl státní čínský koncern SAIC. Je to v Číně pravidlem, které nemusí dodržovat pouze Tesla.

Pracovníci továrny se pak anonymně obrátili na Handelsblatt s tím, že během stavby se prý jednoznačně porušovala lidská práva. Tiskové oddělení Volkswagenu teď ujišťuje, že kauzu okamžitě prošetří. List už s odkazem na lidi z vedení zjistil, že koncern si zjišťuje i možnost úplného stažení z provincie, tedy to samé, co už udělalo BASF.

Důležitý čínský trh 

Pro Peking je to ale mimořádně citlivé téma, protože areál Volkswagenu často vyzdvihuje jako důkaz, že do provincie dokázal nalákat investory a regionu se tak ekonomicky začíná dařit. Koncern svou přítomnost v provincii Sin-ťiang omlouvá už léta, dokonce i před kritiky z řad spolkové vlády.

Čína byla pro Volkswagen klíčovým trhem, teď dává přednost domácím autům. Koncern se přesune do USA

Číst článek

Pro koncern továrna z ekonomického pohledu není moc významná. Má jen necelých 200 zaměstnanců, kteří tam v podstatě jen ověřují kvalitu vozů, které se dokončily jinde. Jenže existuje i politický rozměr. Čína je zkrátka pro Volkswagen stále nejdůležitější trh, a to i teď, když tam roste poptávka po elektromobilech. Tu by koncern rád využil i ve svůj prospěch, aby z toho neprofiltrovali pouze tamní čínští výrobci.

V zemi je dohromady kolem třicítky závodů přímo spravovaných Volkswagenem, takže mu nejde pouze o odbyt na trhu, ale i o ochranu investic.

Podílníkem Volkswagenu je ale zároveň i německý stát, konkrétně spolková země Dolní Sasko. Dozorčí rada koncernu obvykle musí brát v potaz i otázky, jestli je něco slučitelné se zájmy a hodnotami spolkové republiky. U této kauzy zatím tamní vláda víceméně mlčí. Za kritikou, adresovanou Volkswagenu stojí spíše menší koaliční strany z Berlína, konkrétně zelení a liberálové.

Václav Jabůrek, mst Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme