Olivový olej zdražuje kvůli suchu o desítky procent. A nejspíš to bude pokračovat, odhadují zemědělci

Olivový olej za uplynulý rok výrazně zdražil a mnohonásobně předčil i obecnou míru evropské inflace. Jeho lednové ceny v Evropě vzrostly oproti loňsku v průměru o 50 procent. Lze předpokládat, že zdražování olivového oleje ale bude pokračovat i v následujícím roce, a to hlavně kvůli extrémně suchému počasí. Upozorňuje na to server Euronews.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olivový olej, olivy, středomořská kuchyně. Ilustrační foto

Očekává se, že trend stoupajících cen olivového oleje bude pokračovat i během letoška (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Podle Eurostatu meziroční růst cen olivového oleje v Evropské unii zrychlil hlavně v druhé polovině roku 2023. Ze srpnových 37 procent se v listopadu dostaly až na 51 procent.

Ve srovnání s průměrnou evropskou inflací potravin, která v lednu činila 4,8 procenta, je zdražení extrémní.

Produkce olivového oleje v Evropě klesla. Za menší úrodu oliv mohou extrémy počasí

Číst článek

Ceny stouply nejvíc v Portugalsku. Na začátku ledna byly oproti loňskému roku vyšší o 69,1 procenta, upozorňuje Radio Wave na Euronews.

Nad průměrem byl i největší světový producent olivového oleje Španělsko, kde ve srovnání s uplynulým rokem ceny vzrostly o 62,9 procenta.

Nejmenší nárůsty ze zemí Evropské unie zaznamenali v Rumunsku, kde olivový olej zdražil o 12,7 procenta. Mimo Unii pak ještě ve Švýcarsku, kde se nárůst drží na 9,7 procenta.

Očekává se, že trend stoupajících cen bude pokračovat i během letoška, a to kvůli horkému počasí a extrémnímu suchu, především v zemích největších producentů jako je Španělsko a Řecko.

Přední španělský zemědělský svaz Cooperativas Agro-alimentarias sice čeká, že oproti loňské úrodě 664 tisíc tun sklizeň vzroste na 755 tisíc tun, ale stále bude podprůměrná. Předchozí roky totiž sklizeň dosahovala zhruba dvojnásobku.

Barbora Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme