Průmyslová výroba v Česku podle statistiků vzrostla o 0,7 procenta. Analytici ale zůstávají opatrní

Průmyslová produkce v Česku se po třech měsících poklesu v únoru meziročně zvýšila o 0,7 procenta. Důvodem růstu byla hlavně výroba automobilů. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad. Meziměsíčně byla průmyslová výroba vyšší o 1,9 procenta.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslová oblast

Největší negativní vliv na meziroční výsledek průmyslu v únoru měla výroba strojů a zařízení, která se snížila o 12,7 procenta (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Produkce motorových vozidel ve srovnání s loňským únorem vzrostla o 9,2 procenta. „Tento výsledek byl částečně ovlivněn nižší srovnávací základnou z loňského února,“ podotkl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Českého statistického úřadu Radek Matějka. 

Sociolog: Zdroje klimatických mýtů? Fosilní průmysl, odpor k regulacím a ruská propaganda

Číst článek

Meziroční růst výroby podpořil i potravinářský nebo chemický průmysl. Potravinářství se zvýšilo o 6,6 procenta, chemický průmysl o 7,9 procenta. Lepší meziroční výsledek zaznamenala například i produkce papíru, oděvů, elektronických zařízení nebo pryžových a plastových výrobků, vyplývá z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad.

Naopak největší negativní vliv na meziroční výsledek průmyslu v únoru měla výroba strojů a zařízení, která se snížila o 12,7 procenta. „Desetinový pokles ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a tepla ovlivnilo teplé počasí, nižší spotřeba plynu a snižování výroby v uhelných elektrárnách. O téměř čtvrtinu meziročně klesla těžba uhlí,“ uvedli statistici.

Dohoda o přípravě gigafactory? Jde spíše o gentlemanské gesto, hodnotí dokument právníci

Číst článek

Hodnota nových zakázek průmyslových firem se zvýšila o 8,8 procenta. Nové zakázky ze zahraničí vzrostly o 8,2 procenta, tuzemské zakázky o 9,9 procenta. „Růst hodnoty nových zakázek v průmyslu také nejvíce ovlivnila výroba motorových vozidel. Projevila se zde zejména nízká srovnávací základna, zakázky však v tomto odvětví přibyly i meziměsíčně. Významné dlouhodobé kontrakty byly uzavřeny v odvětví výroby ostatních dopravních prostředků,“ sdělila vedoucí oddělení statistiky průmyslu Českého statistického úřadu Veronika Doležalová.

Hodnota nových zakázek ve výrobě aut se meziročně zvýšila o 25,2 procenta. Naopak téměř o čtvrtinu klesla hodnota nových zakázek ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství, kde se dlouhodobě projevuje pokles poptávky po oceli, zejména ze stavebnictví, automobilového průmyslu nebo strojírenství. Meziměsíčně byla hodnota nových zakázek v průmyslu vyšší o 4,8 procenta.

Liberty Ostrava žádá o prodloužení moratoria, které ji chrání před věřiteli. To současné vyprší ve čtvrtek

Číst článek

Mírný růst průmyslové výroby v únoru vnímají analytici s opatrným optimismem, razantní odražení sektoru ode dna ale nečekají. Upozorňují také, že bez vlivu automobilového průmyslu by celková výroba meziročně klesla. Pozitivní signál je podle nich především růst nových zakázek. 

„Únorová čísla v průmyslu přinášejí jen slabé známky jeho zotavování. Meziroční růst produkce nastal po třech klesajících měsících a byl teprve druhý za posledních devět měsíců. Růst byl však jen velmi mírný a opět z větší části tažený automobilovým průmyslem,“ uvedl ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Upozornil, že i zaměstnanost v průmyslu zůstává meziročně nižší.

Stavební výroba v lednu opět klesala, byť mírněji. Český průmysl po dvouměsíčním propadu stagnoval

Číst článek

„Navzdory meziměsíčnímu zvýšení zůstává objem produkce na hodnotách, na které jsme byli zvyklí již v roce 2018, a máme tak za sebou již téměř šest let průmyslového 'nerůstu',“ uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil.

Meziroční růst je podle něj dán do velké míry nízkou základnou loňského roku. „Jemné náznaky postupného zotavování ovšem přesto lze vypozorovat, když většina sektorů již meziměsíčně alespoň dále neklesá, nýbrž velmi opatrně roste. Nadějně pak působí i statistika nových zakázek,“ dodal Hradil.

V celkovém odhadu vývoje průmyslu v letošním roce zůstávají analytici opatrní. Většina z nich předpokládá, že celoročně průmyslová výroba vzroste do jednoho procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme