Jihokorejský Pusan v kandidatuře na EXPO 2030 neuspěl. Velkolepou přestavbu ale rušit nehodlá

Nejstarším přístavem v jihokorejském Pusanu proplouvají tisíce tun zboží, příští rok ale nákladní lodě i kontejnery zmizí. Korejci chtějí, aby přístav nepatřil průmyslu, ale lidem. Jeřáby a přepravní lodě tak nahradí parky, muzea i vzdělávací centra. Přestavba je součástí korejské kandidatury na hostitelskou zemi pro EXPO 2030.

Pusan (Jižní Korea) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na konci roku 2023 zmizí z nejstaršího přístavu v jihokorejském Pusanu nákladní kontejnery. Místo nich se velký přístav promění v centrum kultury, vzdělávání ale i vědy

Na konci roku 2023 zmizí z nejstaršího přístavu v jihokorejském Pusanu nákladní kontejnery. Místo nich se velký přístav promění v centrum kultury, vzdělávání ale i vědy | Foto: Jana Magdoňová | Zdroj: Český rozhlas

Severní přístav funguje už bezmála 150 let a v roce 2000 byl třetím největším přístavem kontejnerové námořní dopravy na světě. Nejlépe si ho prohlédnete z paluby lodi. Jeden z členů posádky nám ukazuje na mapě, co vidíme za okny kajuty a jak se toto místo začne od příštího roku měnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zápisník Jany Magdoňové

„Je to první kontejnerový terminál Koreji, pro tento typ dopravy se otevřel v roce 1978. Bude v provozu jen do konce roku 2023. Jeho funkce se pak převedou na ostatní terminály v Pusanu,“ vysvětluje.

Lidé místo kontejnerů

V přístavu jsou tisíce různobarevných kontejnerů, nad nimi se tyčí jeřáby, které je nakládají a vykládají z lodí.

„Uvnitř přístavní plochy mezi hlavními přístavními mosty Pusanu zmizí kontejnery a nahradí je bytové domy a komerční zařízení, taky veřejná prostranství pro obyvatele,“ pokračuje korejský námořník.

„A protože byl Pusan vybrán jako kandidátské město pro příští světovou výstavu EXPO 2030, bude tato oblast sloužit i jako výstaviště. Z druhé strany přístavních mostů pak zůstanou terminály pro kontejnerovou námořní dopravu.“

Přestavba bude i bez EXPO

Po asi hodinové plavbě jsem zpět na pevnině a jdu se podívat do Mezinárodního výstavního a kongresového centra v pusanském přístavu. Budově se přezdívá velryba, protože stavba tohoto obřího kytovce skutečně částečně připomíná.

Tady mi Sooji Jeon na obřím modelu oblasti detailně popisuje, jak se celý severní přístav v Pusanu promění.

„Budou dvě fáze. Fáze 2 ukazuje prostor pro konání výstavy. Dnes se to využívá jako kontejnerový přístav, který se příští rok přesune do Nového přístavu v Pusanu. A my tak budeme moct začít s celkovou rekonstrukcí,“ ukazuje.

Velkolepé plány na přestavbu přístavu budou podle Sooji Jeon platit i v případě, že jihokorejský Pusan EXPO za sedm let hostit nebude. „Projekt na přestavbu Severního přístavu je nezávislý na EXPO, takže i v tomto případě by dál pokračoval,“ ujišťuje.

Paměť světových výstav

Věřím, že když pracujete srdcem a klidně zadarmo, později se vám to vrátí, říká sochař

Číst článek

Pokud by Pusan zvítězil, mělo v místech, kde jsou nákladní kontejnery, vzniknout speciální datové silo. Uchovávalo by historii, kterou svět dosud nashromáždil při pořádání veletrhů.

„Silo je skladiště obilí. Chceme zachovat myšlenku skladiště, ale proměnit ho v kulturní komplex. Silo pro data Světové výstavy,“ potvrzuje.

Kromě Pusanu se o hostitelství EXPO 2030 ucházely také metropole Itálie a Saudské Arábie. Po hlasování v úterý 28. listopadu naděje Pusanu zhasly. Světová výstava se za sedm let bude konat v Rijádu. (pozn. red.)

and, Jana Magdoňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme