‚Ptali jsme se, jak to bude s energiemi, a nedozvěděli jsme se nic.‘ Opozice chce další mimořádnou schůzi

Opozice začne během nadcházejícího týdne sbírat podpisy k vyvolání další mimořádné schůze Poslanecké sněmovny o cenách energií. Uskutečnit by se měla do konce listopadu. V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekla předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová. Nevyloučila, že její hnutí bude schůze k energiím žádat opakovaně.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Schillerová ve sněmovně

Opozice chce znovu vyvolat mimořádnou schůzi k energiím, řekla předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

První mimořádné jednání poslanců o cenách energií se mělo uskutečnit ve čtvrtek, koaliční většina však návrh programu schůze, kterou k tématu vyvolalo právě opoziční hnutí ANO, zamítla. Čtvrteční debata navzdory tomu trvala zhruba sedm hodin. Zapojit se do ní mohli jen řečníci s právem přednostního vystoupení.

Ekonom Hindls: Cena elektřiny? Procenta tu lítají vzduchem. Nikdo ale v tuto chvíli neví, co udělá trh

Číst článek

Opoziční zástupci vyčítali nynějšímu kabinetu to, že s vyššími cenami energií podle nich nic nedělá. Představitelé vládního tábora naopak vinili hnutí ANO z toho, že může za nynější situaci, protože za osm let u vlády nepodniklo žádné kroky k modernizaci energetiky.

Podle Schillerové je svolání další schůze k energiím reakcí na to, že vláda o situaci kolem energií nekomunikuje. „Chtěli jsme vědět, jak to bude s energiemi, kolik se bude v příštím roce platit navíc a co s tím chce vláda dělat. Nic jsme se ale nedozvěděli,“ komentovala výsledek čtvrtečního jednání.

Připustila, že pokud by se opakovala situace ze čtvrtka a vládní koalice znovu zamítla návrh programu schůze k energiím, je hnutí ANO připraveno vyvolat další mimořádná jednání i v prosinci.

‚Poškození průmyslu‘

Hnutí ANO a SPD, která jsou v opozici, vyčítají vládě, že vyšší ceny energií poškodí průmysl, a tím celou ekonomiku. Vadí jim také to, že vláda převádí hrazení poplatku za obnovitelné zdroje energií ze státního rozpočtu na spotřebitele.

Premiér Petr Fiala (ODS) v minulých dnech poukazoval na to, že ceny elektřiny na trhu od dodavatelů postupně klesají, a nehrozí tak podle něho zdražování o desítky procent.

Nákup lidem nezlevní, pokud mají růst ceny energií, tvrdí potravináři. Připomínají i nižší DPH v zahraničí

Číst článek

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) zase připomněl, že hlavním důvodem zvýšení regulované části cen energií je skutečnost, že stát ji letos dotoval částkou kolem 110 miliard korun. Šlo především o kompenzace na cenové stropy, platby za obnovitelné zdroje energie nebo pokrytí nákladů na systémové služby.

Cena energií se skládá z obchodní složky, kterou určují dodavatelé, a regulované části, kterou spravuje stát. Energetický regulační úřad (ERÚ) pro příští rok navrhl výrazné zvýšení regulované složky.

Pro domácnosti by měla vzrůst meziročně o 71 procent. Ještě výrazněji stoupne pro velké odběratele, na hladině vysokého napětí meziročně o 113 procent a na hladině velmi vysokého napětí o 206 procent. Definitivní podobu regulované složky cen energií představí ERÚ koncem listopadu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme