Zdravotníkům v nemocnicích stoupnou platy o 10 %. Bude se to týkat jen státních zařízení, tvrdí kritici

Lékařům a sestrám v nemocnicích stoupnou od ledna platy o 10 %. Je to už po třetí v řadě. Podle kritiků z řad lékařské komory nebo Svazu českých a moravských nemocnic to ale personální krizi ve zdravotnictví nevyřeší. Ta teď doléhá i na soukromé lékaře, kteří stárnou a v některých oblastech musí lidé za praktickým lékařem dojíždět do vzdálenějších obcí. Mladé zdravotníky totiž lákají zajímavější pracovní podmínky do zahraničí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékař (ilustrační foto)

Lékař (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain

„Nejsou to jenom finanční podmínky, i když tam rozdíly jsou. Zmínil bych, že se dodržuje opravdu zákoník práce, což v českých nemocnicích bohužel není vždy normou. Lepší je i systém atestačního vzdělávání, pediatrie v Německu je mnohem širší a dostanu se tam k výkonům, které bych v česku dělat nemohl,“ říká sedmadvacetiletý Libor, který odešel pracovat do Německa hned po škole. Lákal ho vyšší plat i to, že snadněji získá odbornost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdravotníkům v nemocnicích od ledna stoupnou platy o 10%. Podle kritiků se zvýšení dotkne jen zaměstnanců ve státních zařízeních. Poslechněte si reportáž Ivety Vávrové.

Od ledna mají dostat zdravotníci do základního platu o 10% víc, říká předseda lékařských odborů Martin Engel. „Základní plat pro ty nejzkušenější lékaře je asi 40 tisíc, takže pro ně je to asi o 4 tisíce a pro ty nejmladší asi 2,5.“

Podle úhradové vyhlášky dostanou nemocnice o 6,2 procenta víc. Podle předsedy Asociace českých a moravských nemocnic Eduarda Sölicha z ODS to ale na 10% růst platů a mezd stačit nebude.

„Protože jsou rozdílené úhrady mezi nemocnicemi, jsou finančně zvýhodněné větší nemocnice, které navíc mají menší mzdové náklady. Většina regionálních nemocnic na navýšení nedosáhne. Stát nám pořád zasahuje do financování, ale neplní sliby v úhradách,“ tvrdí.

'Nebudeme bezbranní.' Vědci potvrdili stoprocentně účinnou vakcínu proti ebole

Číst článek

A podle Sölicha zvýšení platů a mezd stejně personální situaci v příštím roce neuklidní. „I ty nemocnice, které přidají, to udělají na úkor svého zadlužení. Tlak na navýšení platu nám hlavně nepřidá personál. Tady jsou nedostatky se vzděláváním lékařů a nelékařských pracovníků.“

Více peněz na výplatní pásce by měli mít od ledna zdravotníci ve státních zařízeních, tedy fakultních nemocnicích nebo léčebnách. Akciové společnosti, tedy většina krajských nemocnic, ale vyhovět nařízení státu nemusí.

„Vedeme debatu s odbory, aby se do budoucna na soukromé nemocnice, ale které jsou financované z veřejných peněz, na ně ten platový tarif také vztahoval,“ připomněl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD před Vánocemi s tím, že v krajích si lepší podmínky musí vyjednat místní odbory.

V prvním dětském kardiocentru zachránil tisíce dětí. Před KSČ ho ubránil 'rumem od Fidela'

Číst článek

Růst platů o 10 % se má týkat i zdravotních sester. Ale jen v nemocnicích. Soukromí lékaři více peněz na platy nedostanou.

„Vláda a ministerstvo zdravotnictví v posledních letech protěžují lůžkovou péči. Může dojít k tomu, že se potichoučku zhorší podmínky poskytování ambulantní péče. Ne nepodstatným faktem je, že většina ambulantních specialistů je v důchodovém věku,“ říká Zoran Jojko za Sdružení ambulantních specialistů.

Ministerstvo zdravotnictví chce nedostatek lékařů a sester řešit i zjednodušením jejich vzdělávání. Zákony ale zdravotníci kritizují, podle nich by současnou situaci ještě zhoršily. Zákon o vzdělávání lékařů pak před Vánocemi vrátil Senát do Poslanecké sněmovny k novému projednání.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme