Po plynu letos zdraží pitná voda. Češi za ni ročně připlatí stovky korun, může za to i růst cen energií

Po plynu a elektřině si v letošním roce Češi připlatí také za pitnou vodu. Ke změně ceníků totiž podle Sdružení oboru vodovodů a kanalizací přistoupila většina dodavatelů v zemi. A to hlavně kvůli drahým energiím a nutným investicím do obnovy vodovodů a kanalizací. Účty domácností se tak zvýší až o stovky korun ročně.

Doporučujeme Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedousov je na suchu. Lidé čerpají pitnou vodu z cisterny státních hmotných rezerv.

Některé obce totiž mají vlastní kanalizaci a ušetří na stočném, zdražování se jich tak nedotkne. Ilustrašní foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zatímco loni byla průměrná cena jednoho kubíku vody zhruba 93 korun, letos už je to bezmála 98 korun. Jde ale o celorepublikový průměr.

Za lahvové i čepované pivo si Češi připlatí. Pivovarům se zvedají náklady na obaly, suroviny i energie

Číst článek

Ceny vodného a stočného se totiž liší dle jednotlivých regionů, a to dost výrazně. Zatímco třeba v Karlových Varech, Kladně nebo v Hradci Králové lidé za metr krychlový vody zaplatí přes sto korun, to třeba v Žamberku nebo Jaroměři se cena pohybuje kolem šedesáti korun.

Podle ředitele Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Viléma Žáka navýšily ceny téměř všechny podniky.

„Samozřejmě většina vodárenských společností zdražuje. Když se podíváte na růst cen energií, ale i dalších komodit... Vodárenské společnosti nakupují chemické přípravky, tak tam jsou meziroční nárůsty cen v řádu desítek procent,“ vysvětlil pro Radiožurnál.

Zvýšení cen by přitom mohlo být ještě větší. Od května roku 2020 se snížila daň, kdy její výše spadla z 15 na 10 procent.

Nejdražší ve Frýdlantu

Nejlevnější vodu tak mají obyvatelé Krnova, kde krychlový metr stojí zhruba 56 korun. To nejvíc peněz vydají ve Frýdlantu – konkrétně přes 138 korun. Frýdlantská vodárenská společnost, která vodou zásobuje asi 24 tisíc obyvatel, od loňska zdražila bezmála o deset procent.

Hydrogeolog: Přijde mi hloupé, tahat domů v PET vodu podobné kvality, která teče z kohoutků

Číst článek

Podle ředitele firmy Petra Olyšara se cena zvedá tímto tempem už několik let v řadě. Letos hlavně kvůli vysokým nákladům na energie. Náklady podniku se téměř zdvojnásobily.

„Cena rostla čtyři roky po sobě a my jsme tvořili dostatečné prostředky pro obnovu. Mám tady takový výpočet – za vodné a stočné si dohromady čtyřčlenná rodina při nějaké průměrné spotřebě, o které se uvažuje jako o 144 kubících za rok, platí o 141 korun víc,“ řekl.

Zvýšení cen v plné výši se ale nedotkne všech odběratelů. Některé obce totiž mají vlastní kanalizaci, a ušetří tak na stočném.

Vodu prodražují mimo jiné taky opravy vodovodů a kanalizací. Třeba vodohospodáři na severu Čech letos investují bezmála dvě miliardy korun.

Historicky nejvyšší částku do vodárenské infrastruktury pak letos plánuje vydat Praha – a to zhruba dvě a tři čtvrtě miliardy. „V roce 1990 Pražané za kubík vody platili 80 haléřů, v roce 2000 to bylo necelých 33 korun za tisíc litrů vody a letos už to máme 108 korun za tisíc litrů vody. A je to nejvyšší cena v historii Prahy,“ popsal mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

Jen pro zajímavost – průměrný Pražan utratí za vodné a stočné měsíčně přibližně 287 korun, což je necelých devět korun a třicet haléřů na den.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme