Autor

Kateřina Havránková

V Českém rozhlase Region mám na starosti Kladensko, obecně ve středních Čechách sleduji oblast sociální, školství, zemědělství a životního prostředí. Do rozhlasu jsem přišla z Mladé fronty DNES, kde jsem pracovala ve středočeské redakci.

Ačkoli jsem se narodila v Ostravě, mám slabost pro středočeské zemědělce. Ráda se za nimi vypravuji a točím o tom, jestli se Češi vracejí k místním potravinám.

Vystudovala jsem mediální studia a bohemistiku, mám tak blízko ke knihám, kterým ráda coby korektorka či editorka pomáhám na svět. Kromě jiných médií jsem v minulosti pracovala také v několika nevládních organizacích, zaměřených na ekologii a pracovní práva lidí v rozvojových zemích.

Film, co mne pořád baví: Jakýkoli díl Hercula Poirota nebo Columba.

Hudba, kterou mám rád: Mraky, mraky, mraky :-) Třeba Hana Hegerová, Bezobratři, Beatles, Joni Mitchell, Robbie Williams, Peter Gabriel. A taky často a ráda zpívám. Doma, na ulici, v práci, u piána, v autě, všude.

Kniha, u níž nikdy neusnu: Hordubal od Karla Čapka

Motto: Každý den je možné začít znovu.

RSS autora

Články autora

|Kateřina Havránková |Regiony

Starosty obcí na Berounce rozdělil návrh na stavbu přehrady

Zabránit ničivé stoleté vodě na dolním toku Berounky se dá podle Povodí Vltavy jen stavbou suché hráze. Ta by mohla vzniknout v Roztokách u Rakovníka, uprostřed CHKO Křivoklátsko, Návrh je zatím na úplném začátku, už teď ale proti němu protestují jak starostové z Křivoklátska, tak i ochránci přírody, kterým se nelíbí případné dopady na chráněnou krajinnou oblast. Starostové níže po proudu návrh naopak vítají.

| ČRo, Kateřina Havránková |Regiony

Obce okolo Prahy se brání dalšímu růstu satelitů. Chybí školy, silnice i čističky

Skoro čtyřnásobně narostl v Chýni u Prahy za posledních deset let počet obyvatel. Obec je jednou z těch, kam se stěhují mladé rodiny z Prahy za klidnějším bydlením. Nekoordinovaný stavební boom v posledních letech změnil malá sídla v rozsáhlé satelity, kde chybějí chodníky, sítě i místa ve školkách a školách. Lidé se tam přesto stěhují dál.

| ČRo, Kateřina Havránková |Historie

Před sto lety oznámil český orientalista Bedřich Hrozný rozluštění jazyka Chetitů

Přesně před sto lety představil jazykovědec Bedřich Hrozný svůj přelomový objev na poli orientálních jazyků. Rozluštil totiž jazyk Chetitů, psaný klínovým písmem. Trvalo ovšem ještě několik let, než ostatní vědci uvěřili, že český klínopisec opravdu pronikl do tajů jazyka starověkých obyvatel Anatólie, dnešního Turecka.

| ČRo, Kateřina Havránková |Zprávy z domova

Muž na Kladensku se otrávil metanolem. Vyšetřovatelé hledají zdroj

Muž, kterého v neděli hospitalizovali ve vážném stavu v kladenské nemocnici, se otrávil metanolem. Potvrdily to testy, jejichž výsledek dnes sdělilo vedení nemocnice. Policisté vyšetřují, jak se šestašedesátiletý pacient dostal k závadnému alkoholu. A do jaké míry jeho případ souvisí s metanolovou aférou, která si loni vyžádala v Česku bezmála padesát obětí na životech.

|Michal Trnka, Kateřina Havránková |Regiony

Část středočeských starostů protestovala proti systému rozdělování dotací

Zhruba 50 starostů a starostek protestovalo před sídlem Středočeského kraje v Praze. Kritizovali systém přidělování dotací, který je podle nich netransparentní a upřednostňuje ty obce, v jejichž čele stojí člen ČSSD nebo KSČM. Koalice právě těchto stran teď v kraji vládne. Vedení kraje ale zavedený systém měnit nehodlá, protest považuje za počátek předvolebního boje.