V Paříži se bude dražit Bretonova korektura Manifestu surrealismu. Christie's odhaduje cenu na 100 tisíc eur

Pařížská Christie's chystá dražbu autorské korektury Manifestu surrealismu, který v roce 1924 zveřejnil André Breton. Cenu dokumentu aukční síň odhaduje na 70 000 až 100 000 eur (2,5 milionu Kč). Jedná se o nejcennější ze 447 položek z knihovny sběratele Paula Destribatse, které se budou dražit 3. a 4. listopadu.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autorské korektura Manifestu surrealismu

Autorské korektura Manifestu surrealismu | Foto: Koláž iROZHLAS.cz/Christie's

Destribats, který zemřel před pěti lety ve věku 91 let, zbohatl díky obchodování na komoditních trzích. Shromáždil jedinečnou sbírku rukopisů, časopisů a knih spojených s avantgardním uměním minulého století. Z jeho pozůstalosti se bude dražit popáté.

Předloha Manifestu surrealismu byla poprvé nabízena k prodeji už v červenci 2019, ale bez úspěchu. Cena dokumentu se tehdy odhadovala na 200 000 až 300 000 eur.

Ceny rukopisů tehdy uměle zvýšily nákupy společnosti Aristophil, která později zkrachovala, vysvětlil ředitel knižního sekce Christie's Adrien Legendre.

„Na trh se nevrátila dostatečná důvěra. Z čistě literárního hlediska je však tato opravená korektura, která obsahuje výhradně rukopisné části, velmi cenná,“ dodal.

Breton například na titulní straně přeškrtl původní název Úvod do surrealismu ve prospěch známého názvu. Další opravy se vyskytují v navazující básnické sbírce Rozpustný ryba, k níž byl manifest původně předmluvou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme