Rozhlasová Thálie míří k herci Hájkovi. Do síně slávy byl v Olomouci uveden malíř a autor pořadů Andrle

Prestižní rozhlasovou Cenu Thálie v pondělí v Olomouci získal herec Jan Hájek za hlavní roli Jacka ve hře Jack Kerouac: Big Sur. Cenu za něj převzal během pondělního slavnostního zahájení čtyřdenního mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, jejímž vyhlašovatelem je Český rozhlas, režisér hry Adam Svozil.

Olomouc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Honza Hájek v Mozaice

Rozhlasové nastudování novely Jacka Kerouaca s Janem Hájkem v hlavní roli nabízí temný pohled do duše slavného spisovatele | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Do rozhlasové Síně slávy v pondělí uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral akademického malíře, grafika a autora rozhlasových pořadů Jiřího Anderleho.

To nejlepší z rozhlasové tvorby. Olomouc hostí festival Prix Bohemia Radio, představí se tam i Ověřovna!

Číst článek

Rozhlasové nastudování autobiografické novely Jacka Kerouaca nabízí temný pohled do duše slavného spisovatele procházejícího existenciální a tvůrčí krizí.

Jan Hájek ztvárnil ve hře Jack Kerouac: Big Sur hlavní roli velmi působivě a autenticky, rozhlasová adaptace byla poprvé uvedena na stanici Český rozhlas Vltava u příležitosti stého výročí narození Jacka Kerouaca, řekli zástupci Českého rozhlasu.

Loni toto prestižní ocenění získal herec Ondřej Brousek za herecký výkon v rozhlasové hře Largo desolato. Rozhlasovou Thálii obdržel také o dva roky dříve za ztvárnění role Dmitrije Šostakoviče.

Do Síně slávy Českého rozhlasu byl v pondělí uveden malíř a autor rozhlasových pořadů Jiří Anderle.

„U posluchačů zejména uspěl svým vzpomínkovým pořadem Láska za lásku, který nahrával ze svého malířského ateliéru. Cyklus vyprávění, příběhů i rozjímání vznikl u příležitosti 75. narozenin Českého rozhlasu, jemuž velkoryse věnoval několik stovek dílů tohoto autorského pořadu. Oceňuji především mistrovské rozhlasové vypravěčství pana Anderleho a jeho nezištnou lásku k rozhlasu,“ uvedl Zavoral.

Loni toto čestné místo získal moderátor a autor pořadů František Novotný.

Reportáže i podcasty

Mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, který do čtvrtka posluchačům nabízí to nejlepší z české i zahraniční rozhlasové tvorby, v pondělí dopoledne otevřel poslech soutěžních děl v kategorii dokument.

V úterý na něj navážou finálové příspěvky v sekci reportáž, ve středu rozhlasová díla v kategorii drama a ve čtvrtek soutěžní tvorba sekce podcast.

Hra Garderobiér: Viktor Preiss bude už v listopadu sloužit divadelnímu principálovi Jiřímu Štěpničkovi

Číst článek

Na letošní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio vybírali pořadatelé ze 136 soutěžních příspěvků, nejvíce v jeho historii. V kategoriích dokument, reportáž, drama a podcast bude soutěžit 35 příspěvků.

Poslechové dny doplní do čtvrtka koncerty, divadelních představení, debaty či živá vysílání. Závěrečný den přehlídky nabídne i prezentaci knihy Rozhlasto vydané u příležitosti 100. výročí zahájení pravidelného rozhlasového vysílání, která představuje 100 rozhlasových let v unikátních fotografiích, plakátech a dokumentech z Archivu Českého rozhlasu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme