Desetimilionová ztráta, audit a odvolaný ředitel. Opavský magistrát řeší problémy ve Slezském divadle

Slezské divadlo v Opavě zřejmě zruší světovou premiéru objevené Donizzettiho opery Dalinda. A pravděpodobně také upraví repertoár pro příští sezónu. Je to důsledek nedávného odvolání ředitele divadla Aleše Kománka. Podle opavského magistrátu hrozí, že divadlo nebude mít koncem roku peníze na výplaty. Město dá letos na provoz divadla téměř 100 milionů korun.

Opava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slezské divadlo v Opavě

Slezské divadlo v Opavě | Zdroj: Facebook Slezské divadlo Opava

Běžný divadelní ruch ze zkušeben teď slyšet není. Jsou prázdniny. Mimo divadlo ale ticho nepanuje. „Pokud nedojde k zásadní změně, tak se Opava už z těchto problémů nedostane a divadlo vlastně zanikne. Až tak by to nakonec mohlo dopadnout,“ popisuje své obavy Libuše Vondráčková, vedoucí hudební přípravy operního souboru.

Přehrát

00:00 / 00:00

V opavském divadle natáčel reportér Martin Knitl

Kománek byl už 11. ředitelem divadla za posledních 35 let. Jeho odvoláni Vondráčková považuje za špatné rozhodnutí, v poslední době totiž návštěvnost divadla rostla.

„Přicházeli lidé, kteří v minulosti z nějakých důvodů odevzdali předplatné a vraceli se zpět. Divadlo zase získalo kredit, který v minulých letech ztratilo,“ dodává Vondráčková.

Prioritou je výsledek auditu

Výtky, které město vůči ředitele Kománkovi mělo, ale podle náměstka opavského primátora Pavla Meletzkého (ANO) nesouvisely s uměleckou a dramaturgickou oblastí.

„V tomto směru jsme byli spokojení. Výhrady byly k personálním a ekonomickým otázkám,“ prohlásil na konci června Meletzký.

Město si zadalo podrobný audit hospodaření divadla. Už teď je jasné, že divadlo je v desetimilionové ztrátě.

Sloučení divadla a filharmonie v Olomouci podpořili zastupitelé. Umělci jsou proti, bojí se snížení úrovně

Číst článek

„Výsledek auditu je pro nás prioritou. Tam budeme znát přesná čísla, budeme přesně vědět, v jakém finančním stavu divadlo je,“ očekává Meletzký.

Problémy vidí i v tom, že v poslední době z divadla odešli důležití zaměstnanci. A také chyběly peníze o hospodaření.

Jen letos dá oprava na provoz dvousouborového divadla téměř 100 milionů korun. Podle magistrátu zřejmě největší podíl na obyvatele v Česku.

Informaci o zrušení premiéry Dalinda už zaměstnanci divadla dostali. Dočasná ředitelka Lucie Krásová ujistila, že spory o divadlo nebudou mít v chystané sezóně dopad na diváky.

Konkurz do konce léta

Náměstek primátora Meletzký potvrdil, že ještě do konce prázdnin magistrát vypíše konkurz na nového ředitele Slezského divadla.

Sál, který neexistuje. Brněnští filharmonici a herci se primátorky ptají, proč se nestaví kulturní centrum

Číst článek

Odvolaný Aleš Kománek se v písemných vyjádřeních kritice brání, včetně hospodaření i komunikace se zaměstnanci. Na jeho podporu koluje na internetu petice.

Jednačtyřicetiletý Kománek divadlo vedl od ledna roku 2022. Ve funkci nahradil Ilju Racka, který se po pěti letech řízení divadla na odchodu dohodl s vedením magistrátu.

Kománek je uznávaným dirigentem. Absolvoval prestižní evropské hudební univerzity. Jako dirigent pak spolupracoval s řadou významných orchestrů v České republice i v zahraničí a dále se vzdělával na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění v Brně.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme