Frustrace, sex a vražda. Státní opera představuje Šostakovičovu Lady Macbeth Mcenského újezdu

Na scéně Státní opery v Praze má v pátek premiéru nová inscenace Šostakovičovy Lady Macbeth Mcenského újezdu. Jde o strhující dílo, které prověřuje meze lidské svobody.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní opera, Lady Macbeth Mcenského újezdu

Státní opera, Lady Macbeth Mcenského újezdu | Foto: Zdeněk Sokol | Zdroj: Národní divadlo Praha

Hlavní hrdinka tohoto operního příběhu, Katěrina Lvovna Izmajlovová, trpí v manželství se slabochem a je k tomu navíc ponižována despotickým tchánem. Hnána frustracemi i nevybouřenou sexualitou se stává vražedkyní, ale nakonec je svým milencem sama ponížena a spáchá sebevraždu skokem do rozbouřené řeky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s režisérem Martinem Čičvákem a sopranistkou Alžbětou Poláčkovou, která se představí v titulní roli životem frustrované vražedkyně

Opera měla světovou premiéru v roce 1934 v Petrohradu. Její úspěch však trval jen do ledna 1936, kdy navštívil představení v moskevském Velkém divadle Stalin. Opera poté na bezmála třicet let zmizela z ruské scény. Dnes toto dílo patří k operní klasice 20. století. Do Prahy se vrací po více než dvaceti letech.

K režii byl přizván Martin Čičvák, který pro Národní divadlo připravil již několik činoherních inscenací, ale třeba i oper Macbeth nebo Così fan tutte. Šostakovičova Lady Macbeth Mcenského újezdu je pro něj velkým úkolem. „Střídají se tam zpívané a nezpívané pasáže, jedna z těch nezpívaných trvá třeba i šest minut. V kontrastu jsou vedle sebe velmi konkrétně napsané situace se samotnou hudbou, kterou Šostakovič nešetřil,“ říká.

Nová inscenace dirigenta Herrmana Bäumera a režiséra Martina Čičváka má premiéru v pátek v 19 hodin na scéně Státní opery v Praze. Titulní roli vytvoří sopranistka Alžběta Poláčková. V dalších rolích se představí Denys Pivnickij, František Zahradníček, Josef Moravec nebo Tamara Morozová.

Daniel Jäger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme