Začíná 80. ročník filmového festivalu v Benátkách. Své snímky tam uvedou Woody Allen či Roman Polanski

Italské Benátky se dostaly na světovou mapu díky obchodu a výrobě lodí. Dnes jsou vyhledávané nejen mezi turisty ale také filmaři, kteří do přímořského města míří každoročně na prestižní filmovou přehlídku. Ta je nejstarší na světě a letos ji v italském městě pořádají už po osmdesáté. Mezi hvězdami, které do Benátek zamíří, představí své filmy také režiséři Woody Allen, Roman Polanski nebo Agnieszka Holland.

Benátky Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začíná 80. ročník filmového festivalu v Benátkách

Začíná 80. ročník filmového festivalu v Benátkách | Zdroj: Profimedia

Na černobílých záběrech z prvních ročníků můžete vidět filmaře, kteří se opalují na pláži, nebo návštěvníky chladící se v moři. První nesoutěžní program festivalu přilákal více než 25 tisíc návštěvníků. Mezi nimi byla také třeba hollywoodská hvězda Greta Garbo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Martina Hrnčíře

Prvním snímkem, který v Benátkách festivalovým divákům promítali, byl Dr. Jekyl a Mr. Hyde. Hororové drama vypráví o londýnském lékaři, který chce od sebe oddělit dobré a zlé lidské vlastnosti.

První ročník festivalu podpořili také italští fašisté, které vedl diktátor Benito Mussolini. Ten chtěl přehlídku využít hlavně k šíření italských snímků, které propagovaly nacismus. A i kvůli tomu získaly tyto snímky právě od italské poroty řadu cen.

Snímek polské režisérky

Stejně jako byly Benátky dříve obchodním centrem mezi Východem a Západem, jsou teď bránou pro filmaře z celého světa. Přehlídka uvedla takzvanému západnímu publiku také první japonský film Rašómon režiséra Akiry Kurosavy. Díky tomu získalo povídkové drama velký mezinárodní ohlas.

Hlavní cenu festivalu v Benátkách získal film L'Événement, francouzský snímek o potratu

Číst článek

Dnes už má datum benátského filmového festivalu poznamenaný v kalendáři každý velký producent, herec nebo herečka. Červeným kobercem jsou hlavně úzké kanály, kterými připlouvají filmové hvězdy z celého světa.

Letos se do hlavní soutěže dostal nový film Agnieszky Holland. Její snímek Hranice vznikl v české koprodukci. Režisérka v něm vypráví příběh podle skutečných událostí z polsko-běloruské hranice. A to ze tří pohledů – uprchlíků, polských aktivistů a pohraničníků.

Festival v Benátkách uvede v premiéře také snímek Photophobia režiséra Ivana Ostrochovského a Pavola Pekarčíka. Tvůrci v něm vypráví o začátku válečného konfliktu na Ukrajině. Příběh, který se odehrává v podzemních prostorách stanice metra v Charkově, vybrali porotci do sekce Zvláštní uvedení.

Martin Hrnčíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme