Medvěda si filmaři na festivalu Berlinale vyzvednou v březnu. Veřejnost si na snímky počká ještě déle

Mezinárodní filmový festival Berlinale se v únoru nadcházejícího roku v německé metropoli kvůli pandemii nemoci covid-19 neuskuteční. V pátek to oznámili pořadatelé, kteří uvedli, že nadcházející 71. ročník filmového svátku bude rozdělen na dvě části. V březnu se uskuteční digitální akce pro zástupce filmového průmyslu a v červnu je plánováno promítání snímků pro veřejnost.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlatý medvěd za nejlepší film se uděluje na festivalu už od prvního ročníku v roce 1951. Umělci ho mohou dostat také za nejlepší krátkometrážní film a celoživotní dílo.

Zlatý medvěd za nejlepší film se uděluje na festivalu už od prvního ročníku v roce 1951. Umělci ho mohou dostat také za nejlepší krátkometrážní film a celoživotní dílo. | Foto: Hannibal Hanschke | Zdroj: Reuters

„Velmi toužíme po setkání tváří v tvář. Aktuální situace to ale v únoru neumožní,“ uvedla šéfka Berlinale Mariette Rissenbeeková. Za důležité označila to, aby filmaři měli v prvním čtvrtletí přístup k filmovému trhu. Proto bude Berlinale rozděleno na digitální část a na letní veřejnou. „Budeme tak mít šanci ochránit zdraví všech návštěvníků a podpořit oživení filmového sektoru,“ dodala.

Letní část festivalu, která bude otevřena široké veřejnosti, se uskuteční v kinech a také pod širým nebem. „To nám poskytne příležitost k jinému prožitku, ke zhlédnutí filmů v mezinárodní soutěži a k oslavám s vítězi Zlatých a Stříbrných medvědů v radostné atmosféře,“ poznamenal umělecký šéf Berlinale Carlo Chatrian.

První ředitel Berlinale přispěl ke stabilizaci nacistického režimu. Po válce se vydával za jeho odpůrce

Číst článek

O tom, že podoba festivalu bude kvůli koronaviru změněna, v předstihu informoval magazín Variety. Zástupci festivalu nicméně ujišťovali, že festival bude, jen jeho podoba a forma budou odlišné od předchozích sedmdesáti ročníků. V roce 2021 to bude poprvé, co pořadatelé budou muset změnit plány filmového svátku.

Berlinale patří spolu s festivaly v Cannes a Benátkách k nejvyhlášenějším na světě. Na minulý ročník se prodalo okolo 330 000 vstupenek. Magazín Variety uvádí, že nejasný je nyní osud festivalu v Cannes, který by se z května mohl přesunout na červen nebo červenec.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme