‚Zavolali ho, kdykoli se svět ocitl v plamenech.‘ Nový film obrací kameru na vyjednavače války v Iráku

Bývalý švédský diplomat Hans Blix ve snímku Grety Stocklassy | Zdroj: PINK

Tuto možnost nevylučujeme, uváděla oficiální zpráva Hanse Blixe, který jako vyslanec OSN dostal za úkol najít v Iráku zbraně hromadného ničení. I přes nejasný výsledek bezmála 700 inspekcí vydal americký prezident George W. Bush na jaře 2003 pokyn k zahájení leteckých útoků. „Nemohl jsem tomu zabránit. Zkoušel jsem to, ale nejednali podle pravidel,“ říká dnes 95letý švédský diplomat v dokumentárním snímku BLIX NOT BOMBS.

New York/Bagdád Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Kdyby nedošlo k invazi, zůstal by v Iráku u moci Saddám Husajn. To by taky byla hrůza,“ konstatuje Hans Blix ze svého oblíbeného křesla. „Jak dlouho? To nevím. Příroda tohle nakonec vždycky vyřeší za každého z nás.

Jako pragmatik se ve svém požehnaném věku věnuje procesu zvanému döstädning, tedy jakémusi úklidu před smrtí. Uspořádává si majetek, stohy novinových výstřižků a nastřádaných dokumentů vyhazuje do krabice určené k recyklaci a urovnává si vztahy s rodinou.

Přitom všem vidí současný stav věcí: občanské války, humanitární a migrační krize, klimatické katastrofy, nárůst společenské nedůvěry a dezinformací. Následky i přidružené fenomény jednoho nepříliš vzdáleného politického rozhodnutí, které vedlo k destabilizaci Blízkého východu. 

Podle mě to, co tu máme od té doby, je horší, než kdyby Saddám Husajn zůstal u moci,“ poznamenává v rozhovoru s dokumentaristkou Gretou Stocklassou.

Bývalý švédský diplomat Hans Blix v dokumentárním filmu | Zdroj: PINK

Třicetiletá režisérka česko-švédského původu, která debutovala v roce 2019 s dokumentem Kiruna - překrásný nový svět, vede svůj nový film jako mezigenerační střet. Z předního vyjednavače druhé poloviny 20. století se přitom snaží dostat odpovědi na otázky, které by jí pomohly pochopit dnešní realitu. 

Expřítel na ni zaútočil kyselinou. ‚Dobré už to nikdy nebude,‘ říká protagonistka nového filmu

Číst článek

„Na Hansovi bylo nejzajímavější jeho vyprávění. Aby z toho nevznikl jenom další dokument ‚mluvící hlavy‘, kde starý pán vykládá o tom, jak vypadá svět, tak jsem zvolila tenhle přístup,“ vysvětlila Stocklassa pro Radiožurnál. „Ptám se ho skoro z pozice vnoučete, které chce pochopit, co se dělo a jaké následky to má dodnes.“

Jako dítě vyrůstající v 90. letech totiž podle svých slov vnímala svět jako bezpečné a přátelské místo. Změnily to až teroristické útoky z 11. září 2001, kterým Stocklassa přihlížela jako tehdy osmiletá.

O roli svého krajana v událostech, které následovaly, se přitom poprvé dozvěděla až z parodického loutkového filmu Team America: Světovej policajt, kde se Blix před diktátorem Kim Čong-ilem ohání sepsáním důrazného vytýkacího dopisu. Jak později pochopila, Hanse Blixe zkrátka zavolali, kdykoli se svět ocitl v plamenech.

„Nikdy jsem se nevzdal naděje. Americký prezident řídí svou zemi jako vlak a může změnit jeho směr, pokud se tak rozhodne. Možná to bylo naivní,“ uznává dnes Blix.

Snímek BLIX NOT BOMBS uvedly v předpremiéře festivaly Jeden svět a Ji.hlava. Česká kina ho hrají od 9. listopadu 2023.

Kristina Roháčková, hrc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme